Statistica spune ca salariul mediu din iunie a fost cu 3,5 la suta mai ^rasarit^ decat cel din iunie anul trecut. Daca luam ca referinta un salriu de 1.000 de lei, inseamna ca am primit in iunie 2013 cu 35 de lei mai mult decat in urma cu un an. Tot statistica spune si ca in luna mai, am castigat mai bine decat in iunie cu 0,3 la suta. La acelasi salariu de 1.000 de lei, am pierdut asadar intr-o luna trei lei. Asta per ansam-blu. Pentru ca unii au iesit mai prost iar altii mai bine. Pierderea este pentru cei care lucreaza in agricultura, in constructii sau in domeniul imobiliarelor. Cei din admini-stratia publica, asigurari, din domeniul hotelier sau al restaurantelor au avut venituri mai bune.
Potrivit Institutului National de Statistica cresterile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2013 s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv prime pentru performanta, sume din profitul net si din alte fonduri, inclusiv tichete de masa, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari. De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net din anumite sectoare se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in une-le activitati economice. Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net in luna iunie 2013 fata de luna precedenta s-au inregistrat in ramurile: informatii si comunicatii (+5 la suta); activitati de spectacole culturale si recreative (+2,8 la suta); intermedieri financiare si asigurari (+2,3 la suta); hote-luri si restaurante (+2,0 la suta)
Scaderile castigului salarial mediu net in luna iunie 2013 fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale si sume din profitul net. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net in luna iunie 2013 fata de luna mai s-au inregistrat in ramurile: transport si depozitare (-3,3 la suta); activitati profesionale, stiitifice si tehnice (-3,1 la suta); industria extractiva (-2,6 la suta) si distributia apei; salubritate, gestionarea dese-urilor, activitati de decontaminare (-1,7 la suta).
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale sa-lariului mediu net fata de luna precedenta in administratia pu-blica (+0,2 la suta) si sanatate si asistenta sociala (+0,6 la suta). In invatamant s-a inre-gistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,6 la suta) ca urmare a reducerii sumelor re-prezentand plata cu ora a ca-drelor didactice pe perioada vacantei scolare.