Toata lumea crede ca agricultorii care au mers pe grau anul acesta au dat lovitura cu productia. Da@ de unde sa fie asa. Pretul graului a scazut intr-atat de mult in ultimele zile, incat producatorii se intreaba de unde vor avea bani pentru lucrarile din toamna. Mai mult, chiar si cei care au inregistrat recolte bune de 3.500-4.500 de kilograme la hectar nu reusesc sa acopere ce au investit in cultura de anul acesta. Agricultorii se plang ca degeaba fac recolta foarte buna daca preturile sunt dictate de speculanti si spun ca statul ar trebui sa intervina pe piata pentru stoparea afacerilor samsarilor care ofera preturi de achizitie la grau de tot rasul.
Ieri dimineata la Directia de Agricultura a judetului Salaj s-a prezentat un producator de grau din judet care spunea ca i s-a oferit 59 de bani pe kilogramul de grau. Omul era foarte indignat si intreba la mai marii Directiei unde sunt depozite in judet, ca el mai bine arunca graul pe Somes decat sa-l vanda cu 59 de bani. Cat despre depozite pentru grau, potrivit Mariei Hidan, inginer specialist in cadrul Directiei Agricole, in judetul Salaj nu exista nici un depozit pentru grau. Si cand te gandesti ca pe vremuri existau noua baze de receptie in care se depozitau sute de mii de tone de grau.
In toamna anului trecut, la nivelul judetului nostru au fost semanate 5.471 de hectare cu grau. In zilele acestea, cuvantul de ordine aflat pe buzele tuturor agricultorilor este cel cu privre la recoltat si la banii luati pe grau, in realitate sume derizorii, considerate de unii producatori a fi , „cele mai mici din ultimii trei ani”. In momentul de fata fermierii primesc, in mana, doar in jur de 600-700 de lei pe 1.000 de kilograme de grau, adica 60-70 de bani pe kilogram. Dupa datele situatiei operative de la Directia Agricola, pana sambata au fost stransa recolta de pe 2.500 de hectare semanate cu grau. Chiar daca in unele zone perecum Napradea, Carastelec, Sarmasag, Bobota s-au obtinut 3.500-4.000 de kilograme la hectar, media pe judet nu va depasi 3.000 de kilograme la hectar. Asta datorita si productiei slabe din zonele calamitate. Revenind la pretul actual al graului, la o productie de 3.000 de kilograme la hectar, cu 70 de bani pe kilogram, producatorul obtine 2.100 de lei. Asta in conditiile in care cheltuielile agricultorilor cu infiintarea culturilor de grau au crescut de la an la an, apropiindu-se de 3.000 de lei la hectar. Si atunci se pune intrebarea: Merita sa cultive taranii grau?