Multi dintre noi s-au intrebat la un moment dat de ce multi oameni inteligenti esueaza, iar multi prosti reusesc in viata. Fara sa vrem, ne vin in minte expresiile devenite celebre:”almanahele” lui Vanghelie si „succesurile” Ebei, doi politicieni de succes. Nu generalizam, exista si oameni intelingenti care au succes in viata, si prosti care raman tot prosti. O explicatie a succesului prostilor si a insuccesului desteptilor ar fi aceea ca oamenii destepti filozofeaza prea mult si nu inteleg ca universul functioneaza dupa principii simple: actiune si reactiune. Daca ti-e foame, deschizi frigiderul si-ti iei ceva sa mananci. Daca stai in fata frigiderului si te tot gandesti cum sa-ti iei mancarea, nu-ti trece foamea. Nu se intampla nimic daca nu te implici intr-o actiune. Desteptii au capacitate de analiza, gandesc abstract si se risipesc in foarte multe idei. Prostii, in schimb, au idei putine…dar fixe. Paradoxal, dar asta te poate ajuta sa ai succes in viata. Daca ideea e buna si omul e consecvent si actioneaza in sensul de a o aplica, are toate sansele sa reuseasca. Oamenii destepti au simtul ridicolului foarte dezvoltat, se tem sa nu fie considerati prosti daca gresesc si, analizand la nesfarsit, asteapta momentul potrivit pentru a actiona. Numai ca „daca tot astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta” (Woody Allen). Pentru ca fac multa scoala, majoritatea desteptilor sunt atinsi de idei socialiste si pline de romantism. Se simt superiori moral si cred ca oamenii capabili sa gandeasca sunt deasupra ideilor de bani si avere. Ei nu traiesc in realitatea imediata si sunt deasupra notiunilor pamantesti de avere. Actiunea e ingredientul principal al succesului, dar nici tupeul nu e de trecut cu vederea. In societatea romaneasca de azi, nu dreptatea sau logica argumentativa, ci tupeul asigura succesul intr-o confruntare. Desteptii sunt prea corecti, prea la locul lor, prea modesti si, cel mai adesea, se plafoneaza in job-uri sub nivelul lor pana la pensie. Traiesc in secret cu impresia ca me-ritau mai mult, dar se multumesc in final cu ce au. A fi inteligent si a gandi e foarte important. Dar nu suficient. Realitatea se construieste cu actiuni concrete si cu curaj.
De ce inteligentii nu reusesc in viata
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...