Proiectele a 57 de tineri salajeni sunt eligibile, dar acestia vor ramane pe dinafara, deoarece banii destinati Masurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri – au fost contractati in totalitate, iar autoritatile nu au facut o suplimentare de fonduri, desi legea le permite acest lucru. La nivel national sunt aproximativ 3.000 de tineri care au depus proicte pe Masura 112 din PNDR si care acum au ajuns in pragul disperarii. Au consumat bani, energie, dar poate lucrul cel mai rau este ca si-au facut sperante ca pot incepe o mica afacere in mediul rural. Toate acestea se intampla in contextul in care autoritatile sustin la nivel declarativ intinerirea populatiei care lucreaza in agricultura.

Doar 61 de proiecte eligibile primesc finantare

Pe Masura 121 – Instalarea ti-nerilor fermieri – la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pesuit (OJPDRP) Salaj au fost depuse 138 de proiecte. Potrivit lui Mircea Ghete, director adjunct al Oficiului, doua proiecte au fost re-trase. Din totalul de 136, dupa evaluare, 118 au devenit eligibile. Dar ce folos?! Din cele 118 proiecte eligibile, doar 61 de proiecte primesc finantare. Solicitantii eligibili spun ca autoritatile nu sunt interesate sa rezolve problema care face rau agriculturii si ii stopeaza dezvoltarea.

Tinerii vor sa renunte la agricultura

Am luat legatura cu cativa tineri fermieri care se regasesc pe lista celor ce au avut proiecte eligibile, dar fara finantare.
„Toata vara anului trecut am fost intr-o continua alergatura, intr-un stres si multa cheltuiala. Toate acestea legate de proiectul aplicat pe Masura 112. Am 50 de puncte si daca nu-mi finalizez proiectul, nu mai am ce cauta in agricultura”, spunea Dorin Lupoian din Chechis.
„Ne-am facut atatea planuri, eu si sotia mea, zice Vasile Trif din Zalau. Ne-am mutat pe jumatate la tara, la Santamarie. Tot timpul am sperat ca prelungirea termenului de depunere a proiectelor va duce la o realocare de fonduri de la masurile nesolicitate. Exista o hotarare de guvern (1036/2012 n.a ) care spune ca in cadrul supracontractarii se poate suplimenta cu 11 la suta, dar nimeni si nicaieri nu spune nimic despre acest lucru. Sunt in situatia in care trebuie sa vand animalele, sa reziliez contractele de concesionare si sa lichidez totul.” „Dupa un an de asteptare, timp in care s-a efectuat vizita in teren si verificarile aferente, am primit dezamagitorul raspuns ca sunt eligibil, dar fara finantare, pentru ca nu am avut intreaga exploatatie in proprietate. Vacile sunt ale mele, numai ca terenul pe care il lucrez este in arenda. Am auzit ca in tara sunt peste 3.000 de tineri fermieri cu contracte eligibile, dar fara finantare. Asta nu ma incalzeste. Trebuie sa stim daca aici se termina totul, sau daca mai putem avea vreo speranta. Nimeni nu ne spune nimic”, zicea dezamagit Csaba Andras din Biusa.

Ar mai fi o speranta in GAL-uri

Intr-o convorbire avuta cu Vasile Ilies din cadrul OJPDRP Salaj am aflat ca cele 61 de proiecte eligibile cu finatare au ca obiectiv cresterea animalelor, in special oi si vaci. Totusi, pe primul loc se situeaza stuparitul. Sunt si cateva ferme vegetale, insa majoritatea sunt mixte (culturi vegetale plus zootehnie). Ilies afirma ca in sesiunea care s-a incheiat a fost punctata proprietatea. Cei care au avut terenuri in arenda sau in concesiune au fost dezavantajati. El le recomanda tinerilor fermieri care au proiecte eligibile fara finantare sa se adreseze Grupurilor de Actiune Locala (GAL), care duc lipsa de proiecte. Deci ar mai fi o speranta.