Am dezbatut in editia de luni problema celor peste 40 de gauri periculoase pentru trafic din bulevardul Mihai Viteazul. Este vorba de gurile de canal adancite in asfalt, in multe cazuri si la peste 15 centimetri. Le-am numit „capcane”. Autoritatilor nici ca le pasa. Nu le considera gropi, ci guri de canalizare, asa ca pace buna, acolo au ramas in urma asfaltarilor. Am intrebat a cui este responsabilitatea de a le aduce la nivelul asfaltului si Primaria si Compania de Apa s-au aratat reciproc cu degetul.
Firma Citadin este de acord sa rezolve parte din problema
Ieri am aflat o noutate. Firma Citadin, administrata de Primaria Zalau si abilitata sa execute lucrarile la drumurile din Zalau, isi asuma ridicarea la nivelul carosabilului a gurilor de scurgere a apei pluviale, acele grilaje de fier, dar sustine in continuare ca la gurile de canalizare menajera trebuie sa intervina Compania de Apa. Cel putin asta ne declara purtatorul de cuvant al Citadin, Paul Maghiu. Prin urmare, Maghiu, ne-a declarat ieri ca pe masura ce se lucreaza la partea carosabila in oras se va rezolva si ridicarea la nivelul asfaltului a canalizarilor pluviale. Macar este o promisiune pe care am obtinut-o dupa ce initial Ci-tadin se facea ca ploua in legatura cu gaurile ramase in bulevard dupa asfaltarile pe care le-a executat.
Compania de Apa nici nu vrea sa auda de canale
Numai ca, directorul Companiei de Apa Somes, Pop Eugen, isi mentine pozitia exprimata si luni, insistand ca nu este de competenta Companiei de Apa Somes sa ridice la nivelul asfaltului canalizarile menajere. „Revin si spun ca firmele care se ocupa de reabilitarea drumurilor sunt cele in masura sa ridice la nivelul asfaltului orice camin de apa, gura de canal menajer sau de apa pluviala care este adancit in asfalt”, ne-a declarat ieri Pop Eugen. Constatam astfel ca problema cu canalizarile menajere raman in aer, deoarece firma care are in jurisdictie canalele menajere, adica Compania de Apa Somes, spune ca Citadin trebuie sa le ridice la nivelul asfaltului, deoarece trebuie sa le prevada in proiectul de asfaltare a strazilor. Cel putin este clar ca pana acum, desi bulevardul a fost inaltat cu mai multe straturi de asfalt, de canale nu s-a ingrijit nimeni, motiv pentru care au ramas gropi.
Ne-am uitat si prin cartiere; aceeasi situatie
Am constatat ca pe strazile din Dumbrava Nord, canalizarile menajere si pluviale trimit des soferii la vulcanizare sa-si repare janta sau roata. Sunt hauri si de peste 10 centimetri. La fel se intampla si in cartierele Dumbrava II, Pacii, Porolisum, Astralis sau in Bradet. Pentru canalele pluviale, ne asteptam ca firma Citadin sa vina sa le ridice la nivelul asfaltului, dar gurile de canalizare menajera vor ramane „ingropate”, pentru ca nimeni nu are de gand sa le revendice.
Citadin se ocupa de „gradinarit” prin Zalau
Angajatii Citadin efectueaza in aceste zile lucrari de intretinere si curatare a spatiilor verzi din Zalau. Actiunile Citadin vizeaza in special zona centrala, Scala, dar si sensurile giratorii din Zalau, potrivit purtatorului de cuvant al Citadin, Paul Maghiu. Reprezentantul firmei responsabile de intretinerea domeniului public in municipiu spune ca Citadin a optat, de aceasta data, pentru inlocuirea sortimentelor de plante anuale cu o paleta din plante perene si gazon. Paul Maghiu mai spune ca firma a luat aceasta decizie „din ratiuni pur economice, avand in vedere costurile mult mai ridicate de productie, cultivare si intretinere a plantelor anuale”. „Angajatii Citadin intreprind frecvent lucrari de intretinere a spatiilor verzi de pe domeniul public din Zalau. Lucrarile de infrumusetare sunt executate periodic in functiile de conditiile meteo, situatia din teren, disponibilul de personal, precum si la solicitarea cetatenilor. Toaletarea arborilor si arbustilor ornamentali, dar si taieri de corectare, regenerare si intinerire a acestora se executa doar la inceputul anului, in perioada ianuarie-martie”, subliniaza purtatorul de cuvant al Citadin, Paul Maghiu.
Bilantul lucrarilor de infrumusetare realizate de Citadin
De la inceputul anului si pana in prezent, angajatii Citadin au realizat lucrari cu privire la intretinerea trandafirilor de pe spatiul public, dezgropat si tuns, au plantat arbusti si arbori, au varuit arborii de pe marginea drumului, au intretinut gardurile vii si rasadurile de flori anuale si perene, au plantat gazon si au amenajat spatiul verde de la Sala Sporturilor, spune Maghiu.
In cartiere, precum si in locurile in care s-au defrisat arborii uscati, perso-nalul Citadin a plantat aproximativ 150 de tei si paltini, 100 de arbori din specia molid si pin, dar si circa 2.500 de fire pentru gard viu. In sensurile giratorii din oras, pe scuarurile si jardinierele din Piata 1 Decembrie, in zona Scala, Galeriile Meses, Piata Iuliu Maniu si zona Unicarm au fost plantate in jur de 50.000 de rasaduri cu flori produse in serele proprii ale Citadin, plante anuale cum ar fi salvii, petunii, muscate, dalii, cana; si plante perene, de exemplu, jale, levantica, santolina, rudbeckia.
Strazi asfaltate si care urmeaza sa fie asfaltate
Purtatorul de cuvant al firmei Citadin, Paul Maghiu, ne-a spus ieri ca pe strada Olarilor s-a turnat covor asfaltic, s-au facut rebordurari si s-au amenajat trotuare. Strada Trandafirilor si strada Baii au fost asfaltate, dar pe strada Baii s-au facut si santuri. Strada Pomilor a fost si ea de curand asfaltata. Am aflat de la un locuitor fericit, care a venit la redactie sa ne roage sa-i transmitem multumiri primarului Capilnasiu pentru asta. Potrivit lui Paul Maghiu, mai sunt plani-ficate a fi asfaltate strada Daciei, aleea din spatele cladirii Transilvania, plus rebordurari. Urmeaza la asfaltat Visinilor, Tudor Arghezi si Andrei Muresanu, care vor fi prevazute si cu rigole, borduri si trotuare. De asemenea, se va turna covor asfaltic pe aleea de la Liceul de Chimie si pe strada Porolisum, care va mai beneficia si de amenajari de trotuare.