Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis. Romanii nu vor merge anul acesta la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, ci abia in 2014. Partidul Democrat Liberal a spus de nenumarate ori ca daca referendumul pentru reviziuirea Constitutiei va fi adoptat, el nu va putea fi aplicat decat peste un an. In acest context, uselistii salajeni au declarat ieri pentru Graiul Salajului ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale, declaratie simetrica cu cea a USL la nivel central, si subliniaza ca, desi PDL a contestat ca fiind neconstitutionala reducerea pragului de prezenta la vot la 30 la suta, CCR a declarat-o ca fiind constitutionala.

Radu Capilnasiu, considera ca decizia CCR creeaza probleme Romaniei
Radu Capilnasiu, prese-dintele PNL Salaj, ne-a declarat ieri ca partidul asteapta motivarea CCR cu privire la referendum, dar ca deocamdata se pot face doar unele observatii. „Din punct de vedere juridic, CCR nu are drept de legiferare, poate doar sa constate sau nu constitu-tionalitatea unor legi. Nu este firesc ca CCR sa se substituie Parlamentului si implicit vointei cetatenilor. Constatam ca exista o coincidenta intre decizia CCR de astazi si apelul insistent si explicit facut de Traian Basescu in ultima perioada la CCR cu scopul de a impiedica practic revizuirea Constitutiei. Din moment ce este constitutionala prevederea cu pragul de 30 la suta, nu intelegem de ce trebuie sa asteptam un an de zile pentru ca acest prag sa poata fi folo-sit? Trebuie sa vedem motivul care ne impiedica pe noi sa punem in aplicare imediat o lege declarata constitutionala. Este imposibil de acceptat ideea ca o lege e constitutionala sub conditie de timp, oricare ar fi ea. Cu alte cuvinte, nu este deloc juridic sa spui ca e constitutionala daca referendumul se va face dupa un an, dar e neconstitutionala daca declansezi procedura pe noua lege in cinci luni. Asemenea tertipuri ale CCR nu ii vizeaza pe Crin Antonescu sau Victor Ponta, nu vizeaza nici USL, ci creeaza niste probleme Romaniei si tuturor cetatenilor”, ne-a declarat presedintele PNL Salaj. Referitor la momentul in care se va putea organiza re-ferendumul pentru revizuirea Constitutiei, Radu Capilnasiu ne-a spus ca va putea fi organizat anul viitor odata cu alegerile europarlamentare sau prezidentiale. „Indiferent de pragul de participare la referendum, intentia USL a fost de la inceput de a mobiliza cat mai multi romani pentru proiectul comun de intarire a statului de drept, de protejare a libertatilor individului si de clarificare a raporturilor politice”, a mai adaugat Capilnasiu. Asemeni lui Crin Antonescu, liderul PNL Salaj ne-a declarat ca decizia CCR blocheaza regionalizarea, ceea ce poate duce la probleme in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

Senatorul PSD Gheorghe Pop nu contesta decizia Curtii Constitutionale
Colegul de alianta al lui Capilnasiu, senatorul PSD Salaj Gheorghe Pop ne-a declarat ieri ca nu comenteaza si nu contesta decizia Curtii Constitutionale, dar tine sa evidentieze ca „CCR a respins sesizarea facuta de PDL, iar Legea a fost declarata consitutionala”. „Modificarea Constitutiei ramane un proiect important pentru USL. Vom continua procesul de revizuire in Parlament, cu consultarea societatii civile, precum si cu informarea si consultarea institutiilor internationale. Ne va ramane sa stabilim doar momentul organizarii referendumului. La fel ca si colegul de ali-anta Radu Capilnasiu, senatorul Gheorghe Pop sustine ca decizia CCR va avea implicatii asupra procesului de regionalizare, care trebuie realizat cat mai repede posibil. Acesta considera ca decizia va afecta absorbtia fondurilor europene.

Opozitia continua boicotarea revizuirii Constitutiei
Lucian Bode, presedintele organizatiei salajene a PDL, ne-a declarat ieri ca „decizia de miercuri a Curtii Constitutionale consfinteste faptul ca USL nu poate schimba legislatia referendumului cu mai putin de un an inainte de desfasurarea lui, asa cum a sustinut tot timpul si PDL”. „Scaderea pragului de validare a referendumului a facut parte din strategia USL de promovare, chiar in cursul acestui an, a unei Constitutii profund nedemocratice”, sustine Bode. Liderul PDL Salaj a repetat constant ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului si ca USL trebuie sa accepte si sa respecte norme europene, precum recomandarile de buna practica democratica ale Comisiei de la Venetia. „Asa cum am remarcat si in corpul sesizarii depuse la CCR, modificarea cvorumului cu mai putin de un an inainte de organizarea unui referendum incalca Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Venetia in martie 2007”, a explicat Lucian Bode decizia Curtii Constitutionale. Liderul PDL Salaj a tinut sa aminteasca ca la ultimele alegeri prezidentiale, Traian Basescu a organizat referendumul pentru 300 de parlamentari si parlament unicameral odata cu alegerile prezidentiale si, atunci, Crin Antonescu si-a manifestat nemultumirea. Acum parca il plagiaza pe Basescu si are de gand, impreuna cu partenerii de alianta, sa organizeze referendumul pentru revizuirea Constitutiei odata cu alegerile prezidentiale de anul viitor. „PDL va continua demersurile demarate saptamana aceasta de constituire a unei <>, care sa reuneasca toate fortele parlamentare, neparlamentare, politice sau apolitice pentru ca romanii sa fie informati asupra adevaratelor intentii ale USL, ascunse in proiectul de revizuire a Constitutiei. Proiectul USL pentru o noua Constitutie instituie dictatura unei majoritati parlamentare de moment asupra vointei populare, schimbarea raporturilor de putere in stat si transformarea parlamentarilor PSD, PNL, UNPR si PC in stapani peste toata Romania. Decizia de astazi a CCR a dejucat tentativa USL de a promova o Constitutie nedemocratica cu votul a doar putin peste un milion de romani. Deciziile CCR sunt general valabile si aplicabile imediat. Nu am vazut motivarea Curtii, dar cand o sa o avem o sa putem face si alte aprecieri”, ne-a declarat Lucian Bode.