Guvernul intentioneaza sa creasca cuantumul taxei de timbru in materie civila, sa introduca procedura restituirii taxei judiciare de timbru pentru anumite situatii si sa introduca obligativitatea de plata a taxei de timbru in cazul unor categorii de persoane care fac exceptie in prezent. Modificarile au fost incluse intr-un pro-iect de Ordonanta de Urgenta menit sa actua-lizeze cuantumul sumelor care se vor achita cu titlu de taxa de timbru, prin corelarea cu costu-rile reale ale procesului judiciar, scrie Mediafax.
Daca proiectul va intra in vigoare, suma de plata va creste de la patru lei, in prezent, la 100 de lei pentru taxele de timbru privind cererile de recuzare in materie civila, de la 39 de lei la 200 de lei pentru cererea de divort intemeiata pe dispozitiile articolului 373, litera „a” din Codul de procedura civila, ce face referire la divortul amiabil al partilor implicate, respectiv 100 de lei pentru cererea de divort intemeiata pe acelasi articol 373, literele „b” si „c”, cu privire la divortul survenit in urma vatamarii grave a raporturilor dintre soti, sau la cererea unuia dintre soti, dupa o separare care a durat cel putin doi ani. Taxele de timbru in domeniul dreptului de autor si de inventator vor fi majorate de la 39 la 100 de lei, in timp ce taxele pentru cererile de suspendare a executarii silite vor fi taxate cu 50 de lei, fata de zece lei, cat este in prezent, potrivit proiectului Ordonantei de Urgenta.
Guvernul a inclus in proiectul care schimba grila taxelor de timbru obligativitatea de plata in cazul cererilor formulate de categorii de persoane care sunt scutite in prezent de achitarea taxei. Cererile referitoare la stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice vor fi taxate cu 100 de lei. In materie contraventionala, plangerea impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, dar si calea de atac impotriva hotararii pronuntate vor fi taxate cu 20 de lei, conform proiectului propus de Guvern.
In ce conditii se returneaza cuantumul taxei de timbru judiciar
Proiectul care reglementeaza cuantumul taxelor de timbru prevede restituirea taxei judiciare de timbru, total sau patial, dupa caz, atunci cand actiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului, cand contestatia la executare a fost admisa de judecator, iar hotararea a ramas definitiva, cand in procesul de divort partile au renuntat la judecata ori s-au impacat, precum si cand probele au fost administrate la dosar de catre avocati sau consilieri juridici. Dreptul de a solicita restituirea taxei de timbru judiciar platita la formularea cererii de catre cetateni va putea fi exercitat in maxim un an, asa cum reiese din proiectul Ordonantei de Urgenta.