A capatat un sens peiorativ cuvantul „tigan”. Nu numai. Cam tot ce tine de tiganie e luat in deradere. Si nu de ieri de azi, ci demult. Cum s-a ajuns aici? Simplu. Tiganii au facut istorie prin ceea ce sunt, prin cultura lor aparte in societate. Pentru multi e o mandrie ca sunt tigani. Romanii i-au asimilat asa cum sunt. Ba le-au imprumutat din vocabular. Cuvinte ca misto, ga-gica, naspa, mardeala si-au facut loc in limba romana, in DEX, dar desigur, cu conotatii…tiganesti. Limba nu este o norma, limba este un fenomen social, se manifesta in functie de caracteristicile epocii. Conotatia cuvantului nu o stabilesti prin lege. E compromisa conotatia cuvantului tigan? Solutia nu-i sa-l inlocuiesti, pentru ca noul termen isi va lua conotatiile tot din contextul in care este folosit. Asa cum reiese din textul alaturat, dupa logica Uniunii Europene ar trebui interzise operele referitoare la tigani, in care acestia sunt descrisi asa cum sunt ei. Tehnic nu-i nici o problema sa se foloseasca rom in loc de tigan, numai ca asta nu rezolva nici una din problemele etniei; mai rau incurca lucrurile. Nu are nici un rost sa teoretizam, pentru ca este limpede pentru toata lumea ca norma impusa refe-ritor la interzicerea cuvantului tigan este un abuz grosolan la adresa limbii romane. Romanii nu ar trebui sa se ingrijoreze pentru ca li se cere sa foloseasca cuvantul rom, ar trebui sa se ingrijoreze ca un asemenea abuz devine posibil printr-o directiva europeana agreata de autoritati. Aceasta norma impusa are conotatii…peiorative la adresa romanilor. Cum vor gandi oare romanii din Romanasi cand vor fi amendati pentru ca vor folosi cuvantul tigan, si il vor folosi in mod reflex, cand se vor duce la primarie din nou sa reclame problemele cu furturile din partea comunitatii de romi? Probabil ii va prinde o rusine atat de mare ca sunt romani incat vor dori sa li se spuna altfel…
Printre randuri
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...