Guvernantii nostri nu au curajul sa taie nodul gordian in chestiunea agriculturii, dar nici sa aplice masuri care sa duca, in final, la comasarea terenurilor agricole. Anii trecuti i-au speriat pe tarani ca ii vor amenda daca isi lasa terenurile nelucrate, sperand ca astfel proprietarii de parcele mici vor accepta sa le dea in arenda. Nu s-a pomenit nici un caz de persoana amendata, motiv pentru care nimeni nu s-a infricat. Mai nou, USL a venit cu alta gaselnita: impozit de 16 la suta pentru venitul obtinut din agricultura. Initial legea era destul de severa, stabilindu-se limite relativ mici pentru suprafetele cultivate exceptate de la impozit. Dar guvernantii au cedat presiunilor si au marit limitele maxime neimpozabile, incurajand pe mai departe „fermele de subzistenta”, adica parcelele faramitate. De curand, conjudeteanul nostru, Dacian Ciolos, desemnat comisar pentru agricultura al Comisiei Europene, i-a indemnat pe proprietarii de terenuri cu domiciliul la oras (acei navetisti de weekend care se prefac ca au treaba cu agricultura in scopul de a incasa subventii de la stat) sa dea pamantul in arenda fermierilor activi de la tara. Recompensa? Subventii mai mari cu 20 la suta. Important e ca pamantul sa fie cultivat si sa se obtina recolta, zice comisarul. In realitate, sti-mulentele financiare venite de la minister sau din fondurile UE le-au dat idei orasenilor, care s-au transformat peste noapte in fermieri si arendasi de ocazie. Tot ce conteaza pentru ei sunt banii. Recolta nu-i prea intereseaza. In concluzie, stimulentele financiare ar trebui du-blate de penalizari si amenzi drastice pentru pamanturile parlogite sau lucrate in dorul lelii.
Comasarea – ca nuca-n perete
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...