Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, si presedintele organizatiei din Zalau, Claudiu Barsan, au fost vineri la Cluj la marele conclav al partidului organizat in sala de protocol a Arenei Cluj-Napoca, unde principala formatiune de opozitie si-a prezentat strategia Departamentului de Administratie Publica, Locala si Centrala, Justitie, Siguranta Nationala, Ordine Publica si Siguranta Cetateanului. Sub titulatura „Solutii si intiative legislative privind reforma constitutionala, administrativa si a justitiei”, au fost prezentate principiile cu care PDL se opune demersurilor USL pentru revizuirea Constitutiei si pentru regionalizare. Presedintele PDL Vasile Blaga, coordonatorul departamentului si senator PDL, Alin Tise, vicepresedintele Dorin Florea, prim-vicepresedintele Andreea-Paul Vass, prese- dintele PDL Cluj Daniel Buda si primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, au explicat cum ar trebui revizuita Constitutia si ce reforme trebuiesc realizate in Romania. La dezbatere au participat parlamentari, primari si consilieri PDL care si-au expus parerile vizavi de reformele propuse de liderii partidului. N-au lipsit figuri precum Elena Udrea sau Sulfina Barbu.
Momentul-cheie al intalnirii de la Cluj a fost acela cand Vasile Blaga a avertizat USL ca PDL boicoteaza referendumul din toamna pentru revizuirea Constitutiei daca nu respecta vointa poporului exprimata prin referendumul validat in 2009, cand 78 la suta dintre romani au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parla-mentari la 300 de persoane. Fata de demersul USL pentru referendumul pentru revizuirea Constitutiei, opozitia a alcatuit in replica, un set de reforme privind revizuirea legii fundamentale a statului si a insistat pe aplicarea principiilor din UE privind regionalizarea.
Vasile Blaga prevede taxe suplimentare pentru cetatenii „regionalizati”
Pedelistii s-au pronuntat prin prisma propriei viziuni asupra celor trei reforme ne-cesare in Romania: reforma constitutionala, administrativa si reforma in justitie, cu accent deosebit pe problema regionalizarii, pe care nu o vad altfel decat respectand principiile europene, si anume principiul istoric, geografic, socio-cultural, economic, principiul mediului si al populatiei.
Vasile Blaga recomanda modelul polonez de reformare administrativ-teritoriala – care a diminuat in tara vecina numarul de primarii de la 15.000 la 2.500 – si cere USL sa explice cat se poate de transparent si de concret de ce face regio-nalizarea. Blaga preconizeaza ca guvernul USL va introduce taxe noi ca sa sustina birocratia nou creata si ca actuala guvernare vrea sa modifice Constitutia si sa puna „un presedinte de paie”, care nu va mai putea desemna persoana pentru functia de premier, ci va trebui sa tina cont de majoritatea parlamentara.
Presedintele Vasile Blaga a vorbit despre introducerea unor drepturi in Constitutie, spunand ca romanii au jumatate din drepturile cetatenesti prevazute in Carta Europeana a Drepturilor Omului. Printre altele, propune introducerea dreptului la demnitate, la nediscriminare, diversitate culturala, la buna admi-nistrare, accesul la documente, egalitate intre femei si barbati, drepturile copilului. Aici, Blaga a facut caz de lipsa locurilor de munca si dezinteresul coalitiei USL fata de mediul privat.
Emil Boc denunta amplificarea birocratiei
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, fost prim-ministru al Romaniei, sustine ca modificarea legii referendumului de catre USL pentru a putea revizui Constitutia este o risipa de resurse, intrucat nu aduce be-neficii substantiale la nivelul cetateanului, amplifica birocratia si satisface baronii. PDL ramane consecvent referendumului din 2009 si cere Curtii Constitutionale a Romaniei sa puna stop abuzului USL, a spus Boc. Fostul premier a invocat Comisia de la Viena, care a cerut statului roman sa nu faca schimbari „in timpul jocului”, in conditiile in care referendumul pentru revizuirea Constitutiei din octombrie 2010, are loc la mai mai putin de un an distanta de urmatoarele alegeri, din iunie 2014.
Primarii PDL se simt in pericol
Vasile Blaga a spus despre legea insolventei primariilor adoptata recent de Guvern, ca pune in pericol primarii PDL care asteapta perioade lungi pentru un aviz, o semnatura si a tinut sa subli-nieze ca celor de la Bruxelles nu le place sintagma „guvernant”, vehiculata de putere in contextul regionalizarii. Blaga se teme ca USL face o tema de campanie electorala din regionalizare si cere celor de la putere sa spuna fermierilor romani ce ii asteapta cu adevarat din 1 octombrie, odata cu modificarea grilei de impozitare a veniturilor agricole. „Noi trebuie sa spunem zi de zi romanilor ce nu face, mai ales USL. In toata tara, in fiecare judet”, a precizat Blaga.
Intalnirea de la Cluj a fost aleasa strategic de PDL pentru dezbaterea chestiunilor administrative, in conditiile in care mare majoritate a populatiei din Regiunea Nord-Vest considera ca aici va fi capitala regiunii. Sirul dezbaterilor a inceput in urma cu trei saptamani la Calarasi unde a fost prezentata strategia pentru agricultura, a continuat la Galati cu strategia privind mediul de afaceri, la Caras-Severin strategia pentru dezvoltare durabila, si la Alba Iulia cu solutii pentru crearea locurilor de munca.