In monitorul oficial a fost publicata vineri Ordonanta de Urgenta privind insolventa unitatilor administrativ teritoriale, o masura radicala si indrazneata care asigura un nou cadru legal prin care creditorii unitatilor administrativ teritoriale isi pot recupera sumele in urma procedurii insolventei debitorilor. In acest context, Ministerul Finantelor defineste doua situatii in care se pot afla primariile cu datorii, si anume criza financiara si insolventa.
Actul normativ spune ca neachitarea obligatiilor plata mai vechi de 90 de zile si care depasesc 15 la suta din bugetul unitatii administrativ teritoriale, precum si neachitarea drepturilor salariale prevazute in buget pe o perioada mai mare de 90 de zile de la scadenta poate duce o primarie in situatia de criza financiara. Iar daca o primarie inregistreaza datorii mai vechi de 120 de zile si depasesc 50 la suta din bugetul acesteia, precum si neplata salariilor prevazute in buget pe o perioada mai mare de 120 de zile, intra in insolventa.
Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice, in Salaj, la ora actuala, sunt inregistrate patru primarii care au arierate de peste 90 de zile, fara sa ni se comunice si care sunt acestea.
In cazul in care se ajunge la situatia de criza financiara, autoritatile care sunt in masura sa declare criza financiara sunt Consiliul Local si Consiliul Judetean. Aceste doua autoritati sunt cele care mandateaza si ordonatorul principal de credite sa elaboreze un plan de redresare financiara. In cinci zile dupa ce s-a constat situatia se constituie Comitetul pentru situatii de criza financiara, format din primar, seful serviciului financiar, un reprezentant al celor doua consilii, un reprezentant al DGFP si un reprezentant al structurii din care face parte unitatea. Implementarea planului de redresare financiara este obligatorie pentru autoritatea administrativ teritoriala si nu poate dura mai mult de trei ani. Acest plan cere lichidarea datoriilor fiecarui creditor, dar poate si defavoriza unele creante, poate prelungi data scadentelor si poate modifica rata dobanzii, penalitatile sau alte clauze.
Procedura in cazul insolventei incepe cu depunerea unei cereri la tribunal de catre creditorii sau de catre ordonatorul principal de credite, impreuna cu mai multe documente esentiale rezolvarii acestei proceduri, care se depun in maxim zece zile de la cerere. In acest caz exista un administrator judiciar care se ocupa de instiintarea tuturor creditorilor unitatii administrativ teritoriale si care intocmeste tabelul creantelor. Administratorul judicar si ordonatorul principal de credite vor elabora planul de redresare financiara care va fi supus avizarii DGFP si apoi aprobarii Consiliului Local si Consiliului Judetean. Acest plan de redresare nu poate dura mai mult de trei ani. Acest plan cere lichidarea datoriilor fiecarui creditor, dar poate si defavoriza unele creante, poate prelungi data scadentelor si poate modifica rata dobanzii, penalitatile sau ale clauze.
In cazul nedeclararii starii de criza financiara de catre ordonatorul de credite, fapta este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei pana la 50.000 de lei. Nedeclararea sau declararea cu intarziere a starii de insolventa – intr-un termen mai mare de sase luni – de catre ordonatorul principal de credite constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni pana la un an sau cu amenda.