La inceputul acestei saptamani, Camera Deputatilor a aprobat prelungirea cu inca un an a taxei inverse la cereale si a transmis legea la promulgare. Pe scurt, se doreste in continuare ca la vanzarea cerealelor incasarea TVA sa se faca de catre stat numai la ultima veriga, nu pe intreg lantul de vanzare. Si asta in ciuda faptului ca oficialitatile Comisiei Europene au respins solicitarea Romaniei pentru extinderea regimului privitor la taxarea inversa cu inca douasprezece luni. Autoritatile de la Bucuresti spera totusi ca va fi aprobata o directiva care sa permita exceptii fiscale temporare. Romania introducea in urma cu trei ani taxarea inversa la anumite cereale, masura urmand sa-si piarda valabilitatea la 31 mai 2013. Cea mai mare fiscalitate se inrgistreaza in sectorul cereale, care a si generat aceasta masura. Bulgaria si Ungaria au cerut avizul Comisiei Europene pentru a aplica aceasta masura si l-au primit. Pentru a nu „muta” evaziunea din cele doua state la noi, Romania a decis ca este necesara prelungirea taxei inverse, chiar daca Comisia Europeana a respins cererea tarii noastre, constatand pe parcursul aplicarii acestei masuri ca s-a redus considerabil evaziunea fiscala.
Romania prinsa ca-ntr-un cleste
La inceputul lunii aprilie, presedintele Rompan, Aurel Popescu, credea totusi ca exista o sansa ca Romaniei sa nu i se interzica taxarea inversa, chiar daca la sfarsitul lunii martie cei de la Bruxelles trimiteau oficialitatilor de la Bucuresti un prim raspuns ca demersul temporar de tinere in frau a evaziunii nu se va prelungi. „Ministerul Finantelor a facut insa revenire si asteptam raspunsul, spune Popescu. Daca raspunsul va fi unul negativ va fi un lucru greu pentru tara, pentru ca taxarea inversa a demonstrat ca au crescut incasarile bugetare in ultimii doi ani din comertul cu cereale si plante oleaginoase. De ce este un lucru greu -pentru comertul cu grau eu sper sa avem pe tot lantul de la 1 iulie 2013, grau, faina, paine TVA 9 la suta, asa cum este proiectat acest program pilot cu TVA redus. Daca se intampla sa se introduca TVA de 24 la suta la comertul cu cereale si plante oleaginoase, sigur evaziunea fiscala va inflori si pe aceasta zona, pentru ca Romania este prinsa ca intr-un cleste intre doua tari, Bulgaria si Ungaria, care au taxarea inversa”, declara acum o luna presedintele Rompan.
Mai bine penalitati europene decat evaziune fiscala romaneasca
Comisia Europeana a respins pentru a doua oara solicitarea tarii noastre pentru prelungirea taxarii inverse. Deputatii nostri au aprobat printr-o lege extinderea taxarii inverse cu inca douasprezece luni. Nerespectarea legislatiei comunitare atrage dupa sine declansarea procedurii de infrigiment si sanctiuni. Autoritatile romane considera ca mai bine suporta posibilele penalitati ale Uniunii Europene decat evaziunea fiscala.