In cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Zalau au fost modificate doua din criteriile de acordare a locuintelor sociale existente in fondul locativ al municipiului.
Conform legislatiei roma-nesti in vigoare, orice persoana aflata intr-o situatie de precaritate a veniturilor (situate sub minimul garantat) poate solicita consiliului local al localitatii de domiciliu inchirierea unei locuinte la pret subventionat, pe o perioada limitata de timp (legea 114/1996). Veteranii si vaduvele de razboi, familiile evacuate sau care urmeaza sa fie evacuate din locuintele re-trocedate fostilor proprietari, invalizii de gradul I si II, persoanele cu handicap, pensionarii, eroi ai Revolutiei din 1989, tinerii casatoriti, cu varsta pana in 35 de ani fiecare, persoanele care provin din centrele de asistenta sociala si care au implinit 18 ani, persoanele care si-au pierdut locuinta in catastrofe naturale sau accidente – sunt categoriile indreptatite sa solicite o locuinta sociala. Nu pot beneficia de locuinte sociale persoanele sau familiile care detin in proprietate o locuinta, cele care au instrainat o locuinta dupa 1990 sau au beneficiat de sprijinul statului prin acordarea unor facilitati de creditare si executie a unei locuinte, si cele care detin in calitate de chirias o alta locuinta din fondul locativ de stat. Locuintele sociale sunt repartizate celor care indeplinesc conditiile de eligibilitate, pe o perioada de 5 ani. Acordarea locuintei se face pe baza ierarhiei de prioritate a criteriilor hotarate de consiliul local. Ierarhizarea prioritatilor de selectare se face din cauza faptului ca intotdeauna locuintele disponibile sunt mai putine decat cererea. Cinci puncte primesc cei care au un handicap de gradul I, victimele violentei in familie, dar si cei care sunt angajati cu carte de munca, fie ca sunt familie monoparentala sau formata din sot/sotie. In ceea ce priveste sta-rea civila, cea mai indreptatita sa primeasca o locuinta sociala este familia monoparentala, conditie in care solicitantul primeste 4 puncte. Daca cel care doreste o locuinta sociala este pe lista de asteptare de mai mult de cinci ani, cererea este punctata cu 2,5 puncte; o cerere de pana la un an primeste un punct. Sunt si trei criterii de depunctare, fiecare criteriu avand 6 puncte. Acestea se refera la nerespectarea clauzelor contractuale, manifestarea unui comportament care impiedica folosirea normala a locuintei, si cauzarea de stricaciuni locuintei sociale sau cladirii in care este situata aceasta.
Consilierul local PDL Claudiu Barsan a propus modificari la trei criterii de departajare, dintre care doua au fost acceptate de membrii consiliului local. Pentru familia care locuieste cu alte familii (un punct), consilierul PDL a propus sa se inteleaga familia formata din mai mult de un membru. La starea civila actuala (un punct), pentru statutul de necasatorit /vaduv /divortat, a propus sa se adauge ca aceste conditii nu pot fi cumulate. Barsan a cerut ca la criteriul privind violenta in familie, certificatul medico-legal doveditor sa fie insotit de un document de la politie care sa arate cine este agresorul, sau de o ancheta sociala. Aceasta ultima propunere de modificare a criteriilor a fost respinsa de colegii din consiliu.