Locatarii blocului G 160 din Zalau nu se mai spala cu apa de la robinet de o saptamana. Oamenii sunt disperati, debusolati si nu mai stiu cui sa se adreseze. Compania de apa pretinde ca datoriile pe scara sa fie platite integral, pentru a le da drumul la apa. Purtatorul de cuvant al Companiei de Apa Somes SA afirma ca pana acum nici o persoana sau vreun re-prezentant din blocul respectiv nu a contactat Compania de Apa pentru a gasi o solutie. Re-prezentantul blocului spune ca nu e corect ca, pentru cativa care nu platesc, sa le fie taiata apa tuturor si spune ca vor contacta un avocat. Se gandesc si sa iasa in strada pentru a protesta impotriva masurii de debransare. Restantele sunt in valoare de 2.300 de lei, fara ultimele doua facturi emise, care nu sunt scadente inca. Pentru aceasta suma toti locatarii stau fara apa de o saptamana. Desi nu au pretentii mari – sa le fie data apa macar o data pe saptamana – aceasta solicitare nu a fost inca rezolvata. Compania de Apa a pus afise si la alte blocuri din Zalau, prin care oamenii sunt amenintati cu debransarea.
Se repeta istoria din ianuarie?
Sute de familii din Zalau si Jibou au ramas in luna ianuarie fara apa timp de trei zile, dupa ce au fost debransati pe motiv ca au acumulat restante. Locatarii din blocurile G 90, din Dumbrava, si B 120, de pe Bu-levard, s-au vazut nevoiti sa-si aduca in mijlocul iernii apa cu bidoanele, care de pe unde au putut. Oamenii disperati au apelat la autoritati si la Compania de Apa, pe care o acuzau ca i-au fortat sa incheie contracte comune sub amenintarea debransarii. De debransare nu au scapat oricum, chiar daca si-au facut contracte cum a vrut Compania. Opt blocuri din Zalau si trei blocuri din Jibou au ramas la inceputul anului fara apa. Din cauza catorva vecini care acumuleaza restante toti locatarii au de suferit. Practic, Compania de Apa a scapat de stresul recuperarii restantelor si l-a pasat locatarilor.
Legea nu-i la fel pentru toata lumea
Problemele cu debransarea de la apa au aparut in urma cu doi ani, cand Compania de Apa Somes, cu acceptul autoritatilor locale, a hotarat ca apa sa fie facturata la comun in blocurile de locuinte. Oamenii au fost indignati, au spus ca nu vor face contracte comune, dar cand s-au trezit in toiul verii fara apa la robinet, au dat fuga sa-si faca contracte comune de facturare. In doi ani, 90 la suta dintre blocurile din Zalau au incheiat contracte. Dar legea nu este pentru toti la fel. Sunt in Zalau blocuri care nu au incheiat contracte la comun si locatarii sunt facturati in continuare individual. Intrebat despre aceasta situatie, Lucian Croitoru a spus ca hotararea de a nu mai incheia contracte noi pentru cei 10 la suta ramasi apartine Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara, asociatie care a preluat responsabilitatea autoritatilor locale in relatia cu furnizorul de apa. Autoritatile publice locale sunt actionari ai Companiei de Apa Somes SA.
Reprezentantii Companiei de Apa dau vina pe locatari si spun ca lipsa unei organizari in blocurile de locuinte si lipsa asociatiilor de proprietari este cauza pentru care locatarii ajung sa fie debransati. In Zalau, asociatiile de locatari sunt putine la numar. Compania de Apa da exemplu Clujul, unde, desi exista acelasi sistem de facturare a apei in comun, nu sunt probleme, pentru ca, spun ei, exista asociatii de proprietari.