Dumitru – Dorin Prunariu, singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic, a fost ieri prezent la Zalau pe platoul de marmura din fata Prefecturii, unde a purtat un dialog cu copiii atrasi de inaltul cerului, sub genericul „Cu visele-n zbor!”. Cei mici l-au intampinat cu mesaje de bun ve-nit, scrise pe baloane colorate. Pe avioane confectionate din hartie, copiii au scris intrebari cu care l-au „bombardat” pe cosmonautul roman. Dumitru Prunariu le-a po-vestit despre aventura spatiala. „Conditiile in care functioneaza organismul uman in spatiu este cu totul diferit. Acolo nu ai nici greutate”, explica Prunariu. Dat fiind faptul ca Dumitru Prunariu a stat aproape opt zile in spatiul cosmic, una dintre curiozitatile copiilor a fost cu privire la alimentatia cosmonautului in acest timp. „Aveam mancare obisnuita, dar toata era in tuburi, in conserve”, le-a explicat cosmonautul.
Am profitat de ocazie pentru un interviu in exclusivitate cu singurul cosmonaut roman.

– Stim ca ati petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. Puteti sa povestiti, cat mai amanuntit, pentru cititorii Graiul Salajului momentele importante si detaliile inedite ale misiunii?
– Intregul zbor cosmic a fost inedit, de la cap la coada, pentru ca a fost in premiera. Cele mai importante momente ale zborului sunt lansarea acestuia, apoi verificarea tuturor instalatiilor navei cosmice in zbor real. Este, practic, un zbor test, dar si un zbor in care iti efectuezi experimentele nationale. Jonctiunea cu laboratorul spatial, un regim foarte dinamic, in care trebuie sa fii tot timpul pe faza, sa iei masuri, sa conduci. Trebuie sa te orientezi astfel incat sa fie efectuata jonctiunea. S-a intamplat si sa se rateze aceasta operatiune. Apoi, zilele petrecute la bordul statiei orbitale, intr-un spatiu mare, intr-un mediu in care, impreuna cu inca trei colegi, ne-am desfasurat activitatea stiintifica. Modul de viata la bordul statiei orbitale este interesant, diferit de sol. In primul rand, imponderabilitatea isi spune cuvantul si schimba multi parametri din cei pe care ni-i imaginam jos, la sol. Apoi, revenirea, poate cel mai important moment, dupa ce am indeplinit tot programul. Un regim de asemenea foarte dinamic, il reprezinta trecerea prin atmosfera, parasuta si impactul cu solul.
– Ce emotii traieste un cosmonaut in spatiu?
– Emotiile sunt mari, ceea ce e omenesc. In primul rand, emotia de a-ti vedea propria planeta din exteriorul ei, apoi emotia de a fi primul roman sau primul reprezentant al unui stat in spatiul cosmic. Pamantul se vede superb. Daca am putea sa il facem aici jos asa cum se vede din spatiu, ar fi bine.
– De unde pasiunea pentru cosmos?
– M-am trezit cu pasiunea pentru zbor de cand eram mic. Mi-au placut avioanele, mi-a placut zborul, dintotdeauna m-am simtit bine in aer, la inaltime cat mai mare. Si asa am ajuns in cosmos.
Dumitru Prunariu va participa la toate activitatile din judetul nostru prilejuite de implinirea a 32 de ani de la primul zbor romanesc in cosmos si comemorarea lui Aurel Vlaicu, la 100 de ani de la primul zbor aviatic de pe teritoriul Romaniei. Evenimentele sunt organizate de Consiliul Judetean Salaj si Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”.