In primii zece ani de dupa revolutie, romanii nu mai pridideau sa-si potoleasca apetitul pentru produse „din afara”, ca o reactie fireasca la penuria totala din perioada comunista a unor astfel de produse de pe piata romaneasca. Se cumparau orice produse, numai sa fie cu marca straina. Tot ce venea din vestul neasuprit si satul de bunataturi voiam si noi: sucuri, bomboane, salamuri, ciocolate, etc. Orice aliment prohibit pentru noi pana atunci ne facea automat frate cu occidentalul, care avea acces la ele de ani de zile. Simteam cum freamata ADN-ul in noi la gandul ca putem pune in cos o particica din libertatea noastra si putem cumpara orice din magazine ca-n vest. Dupa ce a trecut aceasta frenezie, am redescoperit incet, incet, gustul rosiei romanesti, si produsele noastre traditionale au fost puse la loc de cinste. Reintoarcerea la traditional se face insa neuniform si intr-o ierahie sociala inversata. In timp ce muncitorii si taranii prefera inca alimentele si bauturile de import, industriale, mai ieftine si mult mai proaste calitativ, orasenii cu bani cauta produse autentice si sunt dispusi sa plateasca dublu sau triplu pentru mancarea „bio” de la tara. Din pacate, din cauza crizei si a faptului ca produsele autohtone au inceput sa fie din ce in ce mai scumpe, entuziasmul pentru produsele traditionale a obosit si este necesar un sprijn oficial pentru a le promova in continuare. Un borcan de magiun de Topoloveni a ajuns sa coste 40 de lei, palinca, daca ar fi branduita si vanduta oficial, nu s-ar mai merita sa o produci. Romanii cheltuie foarte multi bani pentru mancare, aproape jumatate din venituri, 83 de euro in medie pe luna, conform INS. Neamtul cheltuie 163 de euro, dar castiga de cinci ori mai mult decat un roman! Pastrand aceste proportii intre venituri si cheltuieli pe hrana, majoritatea dintre noi nu vom putea avea acces la produse autohtone de calitate, iar a manca „eco” va ramane doar o moda si nu va deveni un mod de viata. De aceea, „atentatul la mic” i-a panicat pe romani, si vestea ca ar putea fi interzis de catre UE a bagat guvernul in priza pentru a opri un astfel de demers. Pentru ca micul este simbolul convivialitatii romanesti, un aliment accesibil oricui.
Obsesia „micului” si „luxul” de a manca traditional
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...