Cei aproximativ 3.500 de functionari din cadrul Consiliului Uniunii Europene se aflau in greva, marti, la indemnul Uniunii Sindicale, cel mai mare sindicat al functionarilor publici europeni, pentru a-si apara puterea de cumparare. Potrivit sindicatului, daca statele membre ale Uniunii Europene (UE) continua politica de austeritate, functionarii europeni risca sa piarda 60% din puterea de cumparare in cursul urmatorilor 15 ani. Functionarii denunta, de asemenea, proiectul de ridicare a varstei de pensionare de la 63 la 67 de ani. Indemnul la greva vizeaza doar Consiliul, institutia reprezentand statele membre UE, unde un grup de lucru reflecteaza in prezent asupra unei revizuiri a calculului salariilor, pensiilor si perspectivelor de cariera ale functionarilor.Functionarii europeni care lucreaza la Comisia Europeana (CE), la Parlamentul European (PE) si in alte institutii europene nu participa la aceasta actiune. sefii de stat si de guvern din UE au votat, in februarie, in favoarea unui proiect de buget european pentru perioada 2014-2020 revizuit in scadere. Daca acest proiect de buget, contestat de PE, este adoptat, functionarii europeni ar urma sa stranga cureaua in mod semnificativ, afirma reprezentantii lor. Proiectul de buget prevede reducerea cu 7 miliarde de euro a bugetului alocat functionarilor publici europeni pentru aceasta perioada, subliniaza ei. Salariile si avantajele celor aproximativ 55.000 de functionari europeni reprezinta un subiect constant de polemici. Cotidianul german Die Welt a facut senzatie, la inceputul anului, afirmand ca I4.365 de functionari europeni castiga mai multi bani decat cancelarulI (adica 21.000 de euro pe luna). CE a dezmintit aceasta informatie, afirmand ca niciun functionar nu castiga mai mult decat Angela Merkel. Cel mult, functionarii CE castiga 18.000 de euro pe luna, sustine Comisia. Salariile functionarilor europeni sunt cuprinse intre 2.600-4.400 de euro brut pentru personalul de executie (secretari, asistenti) si intre 4.400-18.000 de euro brut pentru personalul de conducere. La aceasta se adauga numeroase prime, intre care o prima de expatriere care se ridica la 16% din salariul brut, alocatii familiale de aproximativ 400 de euro pe luna si pe copil pana la 26 de ani si gratuitate completa pentru scolarizare. Incepand din noiembrie 2011, CE a prezentat o reforma a statutului functionarilor europeni. Ea propune reducerea efectivului cu 5% pana la orizontul lui 2017. De asemenea, reforma propune cresterea timpului de munca saptamanal de la 37,5 la 40 de ore si cresterea varstei de pensionare de la 63 la 65 de ani. Intre alte masuri, CE a propus ca remunerarile sa fie indexate in functie de fluctuatiile salariale in serviciile publice ale tuturor statelor membre UE. In prezent, salariile evolueaza in functie de variatiile inregistrate in opt state, si anume Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie.
Functionarii europeni fac greva pentru a-si apara puterea de cumparare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...