Cum stancilor de la Gradina Zmeilor le-a mers vestea pana dincolo de hotarele tarii, administratia locala a purces la punerea in practica a unui proiect de amenajare a zonei pentru ca acest loc sa fie cu adevarat emblematic pentru comuna Balan. Insa nu doar formatiunile carstice sunt tinta preocuparilor administratiei locale. Scolile, drumurile, podurile, ca-s ale tuturor, fotbalul care a ajuns la rang de mandrie locala, ar fi cateva dintre grijile edililor comunei Balan.

Isaia Maghiar, primarul comunei Balan, se afla la a pa-tra legislatura. A stiut electoratul pentru ce i-a acordat voturile. Daca ar trebui sa vorbim despre activitatea de prim edill a lui Isaia Maghiar in cei 13 ani de mandat, ne-ar trebui tomuri intregi. L-am intalnit de 1 Mai in comuna si, cu toate ca era praznic muncitoresc, l-am intrebat despre proiectele de investitii aflate in curs de derulare in anul care a trecut si in acest an. „La ora actuala, afirma cu satisfactie primarul, se afla in plina desfasurare proiectul finantat prin Masura 322 – Modernizarea comunei Balan prin imbunatatirea infrastructurii de baza, reabilitarea asezamantulu cultural si infiintarea unui after school, pro-iect in valoare de 12.549.474 de lei. Mai concret, imbunatatirea infrastructurii de baza inseamna construiea unui pod , peste Valea Almasului, in satul Chechis cu o deschidere de 50 de metri, reabilitarea Caminului cultural din Galpaia si realizarea unui after-school in Chechis.Tot in aceasta perioada se afla in lucru asfaltarea a noua kilo-metri de drum, din care sase kilometri spre Manastirea din Balan, iar cate 1,5 kilometri in satele Balan si Chechis.Fondurile necesare acestor lucrari s-au obtinut prin Masura 125b. Incepand din 15 mai se va purcede la asfaltarea a 3,6 kilometri de drumuri comunale in asezarile Balan, Chendrea, Galpaia si Galgau. Alimentarea cu apa si realizarea canalizarii in satele comunei Balan este un vis al primarului Maghiar, care a inceput sa prinda conturul realitatii. Spun asta pentru ca proiectul derulat prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii va primi in curand finantare. Alaturi de alte comune, din acest an, comuna Balan face parte din Grupul de Actiune Locala si i-au fost alocate 20 de miliarde de lei vechi.

Traditie, sport si turism
Am discutat despre multe lucruri cu primarul Isaia Maghiar. Apoi din vorba in vorba am aflat ca edilul trebuia sa insoteasca, la Treznea, echipa de fotbal Dumbrava Galgau. E un pasionat al fotbalului si sustine aceasta echipa care activeaza in campio-natul judetean de peste 40 de ani. Printre altele, primarul Maghiar imi spunea ca prin Ordonanta de Guvern nr.7, primariei i-au fost alocate fonduri pentru modernizarea bazei sportive de la Galgau. Am avut curiozitate si am vizitat acest „templu local” al fotbalului. Chiar daca nu are gazon ca pe Arena Nationala, stadionul are vestiare cu apa curenta, grupuri sociale, banci acoperite pentru antrenori si rezerve si este imprejmuita in asa fel incat vaca sau calul sa nu poata patrunde pe teren. Moder-nizare mai inseamna, in contextul de fata, si construirea unei tribune cu 500 de locuri. Primarul mai sustine ca a fost aprobat proiectul depus pentru construirea unei sali de sport in Balan, din fonduri obtinute prin Compania Nationala de Investitii. Nu numai fotbalul are traditie in aceasta zona. De pilda, echipele de handbal ale Scolilor gimnaziale din Galgau si Balan au participat de-a lungul timpului la numeroase competitii judetene si interjudetene, intorcandu-se acasa de nenumarate ori cu diplome si medalii. Nu numai sportul scolar, ci si turismul scolar are o traditie la nivel de comuna. Amintim doar cercul de istorie si turism „Dacia Felix” a Scolii din Chendrea, al carui mentor este profesorul Ilie Popescu. Cercul functioneaza de 39 de ani neintrerupt si este sprijinit de primaria comunei.

Legenda si realitate
Si fiindca veni vorba despre turism, cel mai vizitat punct de acest gen din zona este „Rezervatia naturala Gradina Zmeilor”. In partea de nord a comunei, mai exact in hotarul satului Galgau, se afla un tinut legendar, plin de forme ciudate, incrustate in piatra si nisip in continua schimbare, datorita coroziunii. Primarul Isaia Maghiar a depus in octombrie 2008 un proiect pentru valorificarea respectivei zone turistice. Numele de Gradina Zmeilor este dat de formele uriase de figuri ale stancilor brazdate de apele pluviale. Una din stanci poarta numele „Fata Catanei”. Legenda spune ca o tanara din zona a plecat de acasa fara incuviintarea mamei sale, pe nume Catana. Sa presupune ca tanara ar fi plecat sa se intalneasca cu iubitul care o astepta dincolo de locul numit Dumbrava. Catana si-a blestemat fiica, pentru neascultare, sa se transforme in stana de piatra. Si blestemul s-a prins. Reproducem legenda versificata care se gaseste pe unul din peretii cabanei construite in zona: „Fata, fata, fata mea./ Cand ii trece Dumbrava, / Sa fii fata blastamata,/ Sa te faci stana de piatra, Ploaia, vantul sa te bata!” „Vai Catana, vai, Catana,/ N-ai avut suflet de mama…/ Rau fata ti-ai blastamat/, Blastamul greu s-o legat/ si ti-o fost mare pacat.”
Au fost pietruite caile de acces spre cabana, s-au infiintat doua parcuri, a fost amenajat un teren de sport si locuri pentru picnic, spatii acoperite pentru servirea mesei. Turistii care trec prin zona, pe langa splendidele peisaje, se bucura si de conditii omenesti pentru a poposi la „Gradina Zmeilor”