Salajul are un deficit foarte mare de medici specialisti, reiese din raportul prezentat de catre Olga Stana, director Relatii Contractuale la Casa de Asigurari de Sanatate din Salaj, in cadrul sedintei convocate marti de presedintele Marius Tautu. Atat Zalaul, cat si Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei sunt deficitare de personal medical in toate specialitatile.
Nici mediul rural nu sta deloc bine din acest punct de vedere. Cu exceptia zonei Ileanda, unde exista medic pediatru, restul comunelor salajene sunt deficitare de medici specialisti. In acest sens, Casa de Asigurari de Sanatate Salaj isi va propune ca obiectiv atragerea unor specialisti din zone mari, precum Cluj si incheierea de contracte cu acestia.
La fel ca si anul trecut, anul acesta doar Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a reusit acreditarea laboratorului de analize medicale si este, deci, singurul furnizor de servicii paraclinice din judet care are contract incheiat cu CAS Salaj. Cu exceptia acestei unitati spitalicesti, nici unul din celelalte spitale nu indeplineste conditiile pentru furnizarea de servicii paraclinice in ambulatoriu. Ca urmare, in zona de responsabilitate a spitalelor din Jibou, Simleu Silvaniei si Crasna nu exista posibilitatea acordarii acestui tip de servicii. Aici activeaza doar furnizori privati de investigatii paraclinice prin puncte de recoltare.
Olga Stana a precizat ca, in decursul anului 2012, din cauza unor deficiente tehnice, contractul cu SC Salvosan Ciobanca SRL pentru servicii paraclinice de inalta performanta a fost suspendat. Pana in prezent deficientele nu au fost remediate, iar CAS Salaj are un contract pe peri-oada determinata cu SC Scandia Imagistica SRL Cluj-Napoca. Contractul va functiona pana in momentul in care furnizorul de pe raza judetului Salaj va reintra in relatie contractuala cu CAS Salaj.
Dupa cum se stie deja, Casele de Asigurari de Sanatate au intrerupt, deo-camdata, colaborarea cu furnizorii de servicii stomatologice. Marius Tautu, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, a tinut sa mentioneze ca, „in situatia unei rectificari bugetare din partea Ministerului Sanatatii, relatia contractuala a CAS Salaj se va relua, cu acei furnizori de servicii stomatologice care vor solicita si vor depune documentatie in acest sens”.

Mai putini pacienti pe lista medicilor de familie care vor sa incheie contract cu CAS
In ceea ce priveste contractele me-dicilor de familie cu Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, toti cei care au incheiat contracte anul trecut, incheie si anul acesta. Incepand cu 2013, in mediul urban, numarul minim de persoane inscrise pe lista unui medic de familie pentru a se putea incheia contract cu CAS Salaj este 800, fata de 1.000, cati trebuiau sa fie pana in acest an. Potrivit presedintelui CAS Salaj, Marius Tautu, explicatia acestui fapt este ca si cei mai nou intrati in sistem sa poata obtine acest numar minim de pacienti, pentru a reusi sa incheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate Salaj.
Situatie problematica exista in cinci comune salajene care nu au medic de familie. Este vorba despre Coseiu, Benesat, Carastelec, Lozna si Treznea. Aici, asistenta medicala este asigurata de medici din alte localitati.

Mai multe paturi pentru bolnavii din Salaj
Pentru spitalele din Salaj a fost alocat un numar de 1064 de paturi, in conformitate cu Planul National de Paturi. Totusi, numarul acestora a crescut cu 20, dupa ce Fundatia „Acasa” impreuna cu autoritatile locale au facut demersuri catre Guvernul Romaniei, Mi-nisterul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dintre cele 1.064 de paturi, 634 sunt contractate de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, 169 de Spitalul Orasenesc „Prof. Dr. Ioan Puscas” Simleu Silvaniei, 81 de Spitalul Orasenesc Jibou, 34 de Spitalul de boli cronice Crasna, 120 – de Fundatia „Acasa” si 26 de paturi sunt contractate de SC Salvosan Ciobanca I SRL.