Zice-se ca Proiectul de Lege privind unele masuri pentru stimularea comasarii terenurilor agricole este pe ultima suta de metri. Proiectul a fost dezbatut foarte mult timp, dar se pare ca abia acum Comisia de agricultura din cadrul Camerei Deputatilor i-a gast o finalizare. Printre altele, Proiectul de Lege arata ca cei care instraineaza terenurile agricole beneficiaza, dupa caz, de o prima pentru serviciile notariale si de cadastru care reprezinta suta la suta din tarifele percepute pentru aceste servicii. In privinta celor care cumpara terenurile agricole prin anumite credite, proiectul arata ca imprumuturile bancare acordate de catre institutiile finantatoare vor fi garantate cu terenurile achizitonate. „Singura metoda de modernizare a agriculturii romanesti este legata de comasarea terenurilor. Potentialul agricol al Romaniei este irosit din cauza faramitarii excesive a pamantului. Pentru agricultura din tara noastra, comasarea terenurilor agricole, comasarea parcelelor reprezinta un element al performantei in agricultura”, sutin initiatorii proiectului.
Potrivit informatiilor primite de la APIA Salaj, in judetul nostru se inregistreaza un dezechilibru structural prin existenta unui numar foarte mare de ferme mici in comparatie cu fermele mijlocii si mari. In anul 2012 au fost depuse 24.860 de cereri pentru sprijin pe suprafata. Fermele cu suprafata intre 1 si 5 hectare reprezinta 93 la suta din totalul fermelor.
Mai sunt si alte hibe pe care Comisia de agricultura omite sa le aminteasca, precum subventia mult prea mica in comparatie cu subventiile fermierilor din alte state comunitare, cel mai scump pret pentru motorina din agricultura, preturile exagerate pentru inputuri si seminte, lipsa pietelor de desfacere etc.
Pana va trece Proiectul de lege de parlament, pana va fi promulgat de presedinte, va mai curge apa pe… Dambovita. Si de acest lucru Guvernul Ponta este constient. Asa ca a hotarat sa creasca plafonul de eligibilitate pentru sprijinul pe teren de la un hectar la un hectar si jumatate, respectiv 0,5 hectare pe lor daca parcelele sunt separate. Fermierii ar putea evita pierderea subventiei daca s-ar asocia.
„In urma unor analize serioase am ajuns la concluzia ca va trebui sa marim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafetele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare” a spus Achim irimescu, secretar de stat in Minsterul Agriculturii, la sesiune de deschidere a „Zilelor Agriculturii Romanesti”. Calculele arata ca 200.000 de agricultori vor pierde subventia din cauza masurii cu hectarul si 400.000 vor iesi din sistemul de plati in urma cresterii lotului minim. „Doar astfel putem sa-i obligam pe micii fermieri sa se asocieze. Va fi un an in care vor pierde subventiile de la APIA, apoi se vor asocia si astfel vor deveni din nou eligibili”, crede secretarul de stat in Ministerul Agriculturii. Nimic nou sub soare. In urma cu vreo jumatate de secol niste „tovarasi” umblau din casa in casa pentru a-i lamuri pe tarani sa-si uneasca (comaseze) pamanturile. Cand nu reuseau aplicau metode coercitive. Nu-i diferenta mare intre tehnicile de comasare ale tovarasilor si metodele Guvernului Ponta.
Agricultorii marunti care nu intra in colectiv nu mai pupa subventia
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...