Apicultorii romani se declara nemultumiti de impozitele pe care le-au stabilit autoritatile, cu atat mai mult cu cat asociatiile de profil nu au fost consultate pentru stabilirea acestora in functie de veniturile obtinute. Potrivit lui Ioan Fotea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), „mierea va costa mai putin si va fi, astfel, consumata de mai multi romani, doar daca se reduce TVA-ul la 9 la suta in cazul produselor apicole”. Ioan Fotea sustine ca impozitarea apicultorilor de catre autoritati a ve-nit „pe nepusa masa” si s-a facut in necunostinta de cauza. „Parerea noastra este ca nu a avut loc un dialog cu formele asociative, sa se vada clar de unde pornim, de la ce ni-vel, si ce nivel de impozitare trebuie stabilit”, a adaugat presedintele ACA din Romania, cu ocazia Targului National Agricol desfasurat la Bucuresti intre 19 si 22 aprilie. Acesta a mai precizat ca s-a pornit de la o norma de venit de trei milioane de lei pe fami-lia de albine, iar anul trecut nu s-a facut nici macar un milion de lei. Impozitarea s-a stabilit la o norma de venit net de 70 de lei pentru apicultorii care detin intre 50 si 100 de familii de albine, iar apicultorilor care au peste 100 de familii de albine li se vor impozita cu 16 la suta, suma de 98 de lei. Sa nu uitam ca la acest impozit de 16 la suta se mai adauga si 5,5 la suta, bani care vor merge la fondul de sanatate. Ioan Fotea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a apreciat ca cel mai convenabil ar fi ca apicultorii sa plateasca noua lei pe familia de albine, in conditiile in care valoarea este sub cea a unui kilogram de miere.
Gheorghe Ursente, prese-dintele Asociatiei Cresca- torilor de Albine din Salaj este de parere ca ar fi un lucru foarte bun sa se stabi-leasca TVA-ul de noua la suta, dar si sa se restabileasca impozitarea pe normele de venit, astfel ca pretul mierii va scadea si in Salaj, si bineinteles, consumul de miere la noi in judet va creste.
Pe cand programul „lapte si miere” in scoli?!
Consumul intern de miere in decursul unui an este de 450 de grame pe locuitor. Cel mai trist este ca jumatate din productia de 20.000 de tone de miere romaneasca este exportata, iar pe rafturile de la noi se gaseste miere de salcam din China si Argentina. Pentru a creste consumul intern, apicultorii cer, de asemenea, introducerea mierii in scoli, dupa modelul programelor „Laptele si cornul” sau „Merele in scoli”.
Salajul se afla, in continuare, in top, in ceea ce priveste productia de miere, polen si alte produse apicole. In prezent, Asociatia Crescatorilor de Albine din Salaj are aproape 600 de membri, iar numarul lor este in crestere, de la an la an. Potrivit lui Gheor-ghe Ursente, membrii producatori ai asociatiei pledeaza pentru introducerea mierii in scoli. „In acest fel, consumul intern de miere nu va mai fi atat de scazut”, a adaugat in incheiere presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Salaj.