Comisia Europeana a respins ce-rerea tarii noastre de prelungire a aplicarii sistemului de taxare inversa la cereale si plante tehnice. Masura a fost instituita in 2011 si este valabila pana la 15 iunie 2013. Ea a avut ca obiectiv reducerea evaziunii fiscale in acest sector si presupunea plata taxei pe valoare adaugata la finalul lantului comercial. Ministrul Finantelor Publice precizeaza ca oficialii Comisiei Europene „n-au dat curs favorabil solicitarii Romaniei privind prelungirea perioadei de aplicare a taxarii inverse pentru cereale si plante tehnice, considerand ca derogarea a fost acordata Romaniei in circumstante foarte specifice”. Curios si totodata,discriminatoriu este faptul ca vecinelor noastre Ungaria si Bulgaria li s-a aprobat prelungirea aplicarii sistemului de taxare inversa.
Cum isi motiveaza Comisia Europeana acest refuz? Ea considera ca tipul de bunuri in cauza, adica cerealele si plantele tehnice ar fi de na-tura celui care ar trebui sa faca posibil controlul prin mijloace con-ventionale, fara sa fie necesara implementarea mecanismului de taxare inversa. Prin urmare, in opina Comisiei Europene, derogarea privind aplica-rea taxarii inverse pentru cereale si plante oleaginoase a fost acordata Romaniei in circumstante exce- ptionale, pentru a da timp tarii noastre sa implementeze anumite reforme in vederea combaterii fraudei. Comisia a mentionat totodata ca masura nu a fost niciodata destinata sa fie o solutie pe termen lung sau sa compenseze supravegherea inadecvata a persoanelor impozabile de pe aceste piete extrem de valoroase, reiterand faptul ca derogarea a fost justificata, fiind in acelasi timp limitata la o anumita perioada. Povesti frumoase, de-ale Comisiei Europene.
Guvernul mai spera insa ca, in pofida refuzului pentru o noua dero-gare, taxarea inversa la cereale sa poata fi mentinuta. Altfel zis, Guvernul se imbata cu apa chioara. El ia in calcul o directiva aflata in analiza Comisiei Europene pentru combaterea fraudei in materie de TVA, care prevede introducerea unui mecanism de reactie rapida. Numai ca acesta directiva este separata si nu prevede extinderea domeniului de aplicare a taxarii inverse prin includerea sectoarelor care fac deja obiectul unor cereri de derogare, printre care si cerealele si plantele oleaginoase de la noi.
In cazul in care Consiliul Uniunii Europene va adopta propunerea de directiva care vizeaza includerea produselor agricole in sfera de aplicare a taxarii inverse, va fi posibila aplicarea de catre Romania a taxarii inverse pentru livrarile de cereale si plante tehnice fara obtinerea in prea-labil a unei derogari. Dar mai e mult pana departe, iar la noi evaziunea fiscala este in floare.
Adio taxare inversa la cereale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...