Autoritatile vor un control mai strict al lemnului scos la vanzare si pedepse mai aspre pentru furtul de masa lemnoasa
Autoritatile vor sa schimbe legea si sa „scoata comerciantii din padure”, dupa ce tara noastra a pierdut deja mi-liarde de euro din defrisari ilegale. Specialistii din domeniu sustin ca „noua lege este un pas inainte, dar nu este un cod salvator”.
Ministrul Padurilor si Apelor a anuntat ca in cel mult o luna noul Cod Silvic va fi trimis spre aprobare Guvernului. Cea mai importanta modificare a Codului Silvic, po-trivit Luciei Varga, este aceea ca lemnul scos la vanzare va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si comercializat de administratorul padurii.
O alta modificare importanta este aceea ca pentru furtul de masa lemnoasa se vor aplica, la fel ca in cazul oricarei alte infractiuni, prevederile Codului Penal. Potrivit vechii legi, distrugerea sau furtul copacilor constituia infractiune silvica doar daca valoarea prejudiciului stabilit conform legii este de cel putin cinci ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii faptei.
Noua lege ar putea rezolva, intr-o oarecare masura, problema taierilor ilegale de copaci, afirma Dorel Oros, seful Directiei Silvice Salaj. „Faptul ca este interzisa vanzarea pe picior este o masura buna, in principiu, atata timp cat exploatarea era parte a unui flux tehnologic ce include si transportul. Se creau premise foarte bune pentru a scoate lemnul taiat ilegal din padure”.
Modificarile aduse Codului Silvic i-ar putea obliga pe micii proprietari sa prezinte un contract de paza pentru padurea pe care o detin. In judetul Salaj, 80 la suta dintre proprietarii de paduri au contracte de paza cu ocoalele silvice de stat si private. In lipsa acestui contract, proprietarii vor trebui sa plateasca un impozit, iar daca nu fac acest lucru se va aplica executa-rea silita.
Paguba de 5 miliarde de euro
Potrivit unui studiu realizat de Curtea de Conturi, volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier in perioada 1990 – 2011 este de cinci miliarde de euro si acopera o suprafata de peste 366.000 de hectare. Cam de patru ori cat intreaga suprafata forestiera a Salajului.