Cercetatorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite au realizat un studiu pentru a afla ce ii determina pe oameni sa consume bere. Berea contribuie la eliberarea in creier a unei substante chimice – dopamina, supranumita substanta fericirii – care ii determina pe oameni sa isi doreasca sa consume si mai mult din aceasta bautura. Gustul de bere – chiar varietatile fara alcool – poate sa stimuleze productia de dopamina din creier, afirma savantii americani, informeaza dailymail.co.uk.
Persoanele in ale caror familii au existat cazuri de alcoolism prezinta concentratii mai mari de dopamina – un neurotransmitator asociat cu centrii cerebrali ai recompensei si ai placerii. Medicul Karen Kareken, de la Indiana Alcohol Research Center, implicata in acest studiu, a spus: „Credem ca acesta este primul experiment pe oameni care a aratat ca un singur pahar cu bere, fara niciun efect de intoxicatie cauzat de alcool, poate sa stimuleze activitatea dopaminei in centrii cerebrali ai recompensei”. Studiul a fost realizat prin scanarea creierelor a 49 barbati, dupa ce acestia au baut bere si dupa ce bausera Gatorade, o bautura pentru sportivi. Rezultatele au evidentiat o activitate cerebrala mult mai intensa creata de dopamina dupa consumul de bere decat dupa consumul de Gatorade. Participantii la studiu au spus ca tanjeau dupa bere dupa ce au baut mostra de bere folosita in experiment. Ei nu au resimtit aceeasi nevoie dupa ce au consumat mostra de bautura pentru sportivi, desi aceasta avea un gust mai bun. Fiecare participant a primit doar 15 mililitri din berea sa preferata, pentru ca efectele alcoolului sa nu se faca simtite. Studiul, coordonat de medicul Brandon Oberlin, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Indiana, a fost publicat in revista Neuropsychopharmacology.
De ce este berea atat de buna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...