Media europeana este de 5 minute
Un roman trebuie sa munceasca 24,5 minute pentru a putea plati o bere, iar un german doar 3,7 minute, media europeana fiind de cinci minute, potrivit asociatiei Berarii Romaniei. Cu toate ca muncesc mult peste media europeana pentru a-si putea plati berea, romanii sunt printre primii pe continent la consum. Astfel, cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor in 2012, Romania ocupa locul sase in Europa, dupa Cehia, Austria, Germania, Polonia si Lituania.
In conditiile in care o bere are, in medie, 0,5 litri, pentru cele 180 de beri consumate pe an un roman trebuie sa munceasca peste 4.400 de minute, adica mai mult de 73 de ore. Piata berii din Romania a crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri, dar berarii considera ca avansul este conjunctural. „Evenimentele sportive din vara anului trecut si vremea buna au dus la cresterea consumului, nu cresterea nivelului de trai al populatiei”, a declarat marti intr-o conferinta de presa Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei. Totusi, piata ramane departe de maximul istoric de 20,2 milioane de hectolitri atins in anul 2008. Piata berii este ridicata in ultimii 15 ani de berea la PET, capitol la care romanii conduc detasat in Europa. „In anul 1997, inainte de aparitia berii la PET, piata era evaluata la 7,7 milioane de hectolitri. O mare parte din evolutia pietei se datoreaza PET-ului”, a mai spus Bratu. Desi acciza la bere a crescut cu 10% in euro la inceputul anului, berarii se feresc sa avanseze cifre despre cresterea preturilor, argumentand ca majorarile sunt facute de fiecare producator in parte. Anul trecut, cea mai multa bere consumata a fost ambalata in PET, 52,5% din piata, urmata de cea la sticla (28,2% din piata), cutie (15,8%) si halba (3,5%). Exporturile au atins un nivel istoric, de 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezinta 1,23% din productia locala de bere. Importurile au fost de 430.000 de hectolitri, acoperind 2% din piata. Asociatia Berarii Romaniei reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), furnizand peste 90% din cantitatea de consumata la nivelul pietei (16,6 milioane hectolitri anul trecut).
Un roman munceste 25 de minute ca sa plateasca o bere.
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...