Catetenii care apeleaza numarul unic de urgenta 112 alarmand cu apeluri false personalul specializat in interventii risca amenzi drastice de 2.000 de lei. Pe langa amenda fixa, „falsul alarmator” va trebui sa munceasca 300 de ore in folosul comunitatii. Noile sanctiuni sunt prevazute intr-un proiect de act normativ aflat in dezbatere in Camera Deputatilor. In plus, proiectul legislativ prevede ca persoanele vinovate sa achite si contravaloarea cheltuielilor efectuate cu ocazia deplasarii agentiilor specializate de interventie. Un apel fals implica o serie de cheltuieli din partea sta-tului cu deplasarea complet inutila a unui echipaj de interventie la o „ farsa”. Legislatia actuala prevede o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, in cazul in care se identifica persoana care a apelat „inutil” numarul 112.
In cursul zilei de marti, la Dispeceratul unic de urgenta au sunat zeci de zalauani care au cerut sprijin din partea pompierilor. Alertati de fumul gros cauzat de aparatele utilizate la dezinsectie si deratizare, zeci de zalauani din mai multe cartiere din municipiu au crezut ca blocurile lor au luat foc si au apelat numarul 112. Dupa cum a explicat Lucian Jacodi, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum” al judetului Salaj, in cursul zilei de marti, la orele amiezii, in urma solicitarilor telefonice un echipaj al Detasamentului de pompieri Zalau s-a deplasat in cartierul Simion Barnutiu din municipiu, unde au constatat ca „incendiul imaginar” al lo-catarilor a fost de fapt … efectul deratizarii si al dezinsectiei. Au urmat apoi alte apeluri de acest gen, insa totul s-a lamurit fara ca pompierii sa se mai deplaseze cu autospeciala de interventie si in alte zone din urbe. In acest caz, chiar daca s-a identificat „autorul”, nimeni nu aplica amenda. Cine e de de vina? Cu siguranta cetateanul care nu a fost informat. Reprezentantii socie-tatii private care realizeaza deratizarea sustin ca au informat cetatenii despre aceste actiuni. „In mod normal trebuia sa incepem in data de 3 aprilie, insa, din cauza vremii nefovorabile, a inceput in data de 5 aprilie. Cu o saptamana inainte, societatea noastra a inceput campania de informare a cetatenilor in mass-media locale, dar si prin afisarea la fiecare scara de bloc a inceperii acestei actiunii. Afisele informative au fost lipite inclusiv la fiecare casa din municipiu”, a declarat Mihaela Trif, asistent mana-ger SC Coral SRL.
76,67 la suta din apelurile din judet sunt false
Amenzile pentru cei care apeleaza fara rost numarul de urgenta 112 sunt aplicate de politie la cererea celor implicati in actiunile specializate in interventie: pompieri, ambulanta, SMURD. Aviz amatorilor, apelurile false pot fi identificate foarte simplu fie ca sunt realizate dintr-o retea de telefonie fixa sau mobila.
Potrivit statisticilor Serviciului de Telecomunicatii Speciale Salaj, in cursul lunii ianuarie 2013 au fost inregistrate 16.384 de apeluri, din care 12.562 au fost false, procentajul „ find de 76,67 la suta. Anul trecut, in Salaj au fost inregistrate 188.656 de apeluri, din care 25,46 la suta au fost reale si 74,57 la suta false.
Alarme „celebre” in Zalau
In urma cu aproximativ patru luni, pompierii zalauani s-au deplasat la o gradinita din municipiu, pregatiti sa stinga un incendiu, tot in baza unui apel fals. In acest caz s-a idenfificat persoana care efectuat apelul, o persoana cu afectiuni psihice, care a fost sanctionata cu amenda in valoare de 500 de lei. Un alt caz, alarma falsa cu bomba la Grupul Scolar Alesandru Papiu Ilarian din Zalau, in care s-a identificat apelantul a fost in urma cu aproximativ trei ani. Falsul apelant a fost sanctionat contraventional.