Pretul unui kilogram de carne de miel a crescut cu aproximativ 30 la suta fata de anul trecut. Crescatorii de ovine spun ca este justificat avand in vedere ca cheltuielile cu intretinerea animalelor s-a dublat. In acelasi timp exporturile nu merg merg ca si in anii trecuti.
De Pastele catolicilor, pretul unui kilogram de miel era cuprins intre 25 si 30 de lei, iar in viu se putea cumpara cu 13-15 lei. Dupa spusele lui Dumitru Ardelean, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine Salaj, „la aceste sume s-a ajuns din cauza impozitului, a pretului crescut al cerealelor si a perioadei lungi de vreme friguroasa”. Cu toate ca preturile sunt mari fata de alti ani, fermierii nu se asteapta sa aiba mare profit de pe urma Sarbatorilor Pascale. „Ca sa putem pune un pret mai mic la carnea de miel, ar trebui ca statul sa ne sprijne mai mult, iar subventiile sa fie crescute. Pana atunci ne chinuim sa supravietuim” a spus Nicolae Tap, presedintele Asociatiei Cerscatorilor de Ovine „. „Cresterea animalelor costa foarte mult, este de parere Stefan Harlisca, un crescator de oi din zona Surducului, iar acum abia daca imi acopar cheltuielile facute in decursul anului. Este mult mai bine sa dai miei la export, deoarece cei dinafara prefera carnea da la noi, ca aici mielul e crescut in mod natural.”
Nici exportul nu mai este sigur
Din pacate nici exportul nu mai merge acum ca in anii anteriori. Din cauza unor galcevi economice avem inchisa piata cu Turcia. Romanii exportau foarte mult in aceasta tara. Si apoi sa nu uitam ca multor vanzatori de miei din Salaj li s-a dat teapa anul trecut cu exportul in tarile arabe. Un crescator de oi din Chiesd, ajuns la redactia ziarului nostru, se plangea ca n-a primit nici un leu pentru 350 de miei dati in vara lui 2012 la export. Prin urmare, chiar daca dai mieii la export, mizand ca pretul e mai mare decat cel cu care se vinde in tara si ai avantajul ca ii dai intr-o singura transa, exista riscul de a primi banii tarziu ori de a nu-i vedea niciodata.
Scade drastic consumul de carne de miel
Crescatorii de oi sustin ca scade dramatic consumul de carne de miel . Acest fenomen este confirmat si de datele statistice. Potrivit datelor oficiale, in 2011 s-a vandut cu 40 la suta mai putina carne de iel decat in 2010, iar in 2012, cu 20 la suta mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. Desi tara noastra se afla pe locul patru in Europa, ca numar de efective de ovine, cu putin peste 11 milioane de capete, situatia in privinta consumului de carne de miel arata ca Romania are o medie anuala de 5 kilograme pe cap de locuitor, cu mult sub celelalte tari din Uniunea Europeana.