Desi a ramas mai putin de o luna de zile pana cand se va slobozi pasunatul, Ministerul Agriculturii emite proiecte de legi care sa stipuleze modul de folosire a pajistilor permanente. Ca si cum iarna nu ar fi fost suficient de lunga pentru astfel de activitati, un proiect de act normativ actualizat a fost propus spre dezbatere publica, tocmai acum in luna aprilie, cand deja da coltul ierbii.
Ce noutati aduce proiectul de Lege a pajistilor? In primul rand, detinatorii de pasuni sunt obligati sa mentina suprafata totala ocupata cu pajisti la 1 ianuarie 2007. Legea prevede ca exista si exceptii la interdictia de scoatere definitiva sau temporara din circuitul agricol a pasunilor. Aceste exceptii pot fi avizate doar de Ministerul Agriculturii si se pot face pentru amplasarea de constructii care deservesc activitati agricole, retele de comunicatii electronice sau elemente de infrastructura necesare acestora, refugii montane in caz de urgente. Totodata este interzisa includerea pasunilor in intravilanul localitatilor.
Pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv municipiilor si folosirea eficienta a acestora. consiliile locale, in baza cererilor crescatorilor de animale persoane fizice sau juridice, pot incheia contracte de inchiriere, in conditiile legii, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie pe o perioada de mi-nim 10 ani, se arata in expunerea de motive care a insotit proiectul acestei legi.
Modul de folosire si exploatare a pasunilor se face cu respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Lucrarile de intretinere a pajistilor si a utilitatilor zoopastorale se vor efectua de catre crescatorii de animale care le folosesc. Conditiile si nivelul acestor lucrari vor fi cuprinse in contractul de con-cesiune. Pentru contractele incheiate de catre detinatori cu crescatorii de animale se va asigura o incarcatura optima de animale pe hectar, dar nu mai mica de 0,3 UVM/hectar. UMV/ha inseamna Unitate Vita Mare si reprezinta incarcatura sau numarul de animale ce le revin la un hectar de pasune.
De asemenea, in vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari sau utilizatori de pasuni au obligatia de a asigura o incarcatura minima de 0,3 UVM la hectarul de pasune.
Proiectul nou de Lege a pasunilor este in dezbatere publica. Cand va intra in vigoare nu se stie. Cand se vor publica normele metodologice de aplicare a noii Legi a pajistilor iar nu se stie. Oricum, trebuie sa treaca 60 de zile de la data intrarii in vigoare a noului act normativ. Pana atunci vor creste ierburile pe pasuni, vacile le vor paste fara sa aiba habar de prevederile Legii pajistilor. Prin hatisurile birocratiei, functionari din Ministerul Agriculturii vor cauta alte chichite pana cand iarba pasunilor se va usca de tot.