Cu cel putin doua saptamani, daca nu mai bine, campania agricola de primavara este intarziata, datorita vremii neobisnuit de rece. Aceasta intarziere a inceput sa se reflecte in preturile produselor agricole din piete, cu precadere in preturile legumelor trufandale si ale cartofilor. In anii buni, culturile de cartofi timpurii si pretimpurii se infiintau, la noi, in prima parte a lunii martie si apareau la tarabe in a doua parte a lunii mai. Cum anul acesta nu sunt sperante de cartofi noi decat pe la sfarsitul lui iunie, piata va trebui sa se bazeze in continuare pe cartofii din recolta trecuta. Un producator de cartofi din Ban, aflat in piata din centrul Zalaului, regreta ca a vandut mare parte din stoc in iarna cu 1,5 lei kilogramul. „Acum ii dau cu 2,5 lei, dar stocul e pe terminate”. Evolutia preturilor la cartofi este intr-o oarecare masura dependenta de stocurile existente, de aparitia cartofilor noi, dar si de importuri. Majoritatea producatorilor de cartofi cu care am discutat, au o unda de regret ca nu au pastrat cantitati mai mari de cartofi pentru comercializarea in primavara. Dar nu stii cum sa o nimeresti. Altii se temeau sa nu ramana cu cartofii peste vara, ca-i paguba curata.
Nici producatorii de legume din Salaj n-au zile mai bune. Vremea rece a facut ca legumele din solarii sa-si incetineasca cresterea. Pe piata din Zalau gasesti in proportie de 90 la suta ridichi de luna, ceapa verde, dovlecei, castraveti, rosii din Ungaria. Sabin Pop, un legumicultor din Lozna, n-a iesit anul acesta pe piata decat cu spanac. Ce-i drept, il vinde cu 8 lei kilogramul, dar anul trecut pe vremea asta iesise deja pe piata cu ridichi de luna, ceapa verde si varza timpurie. La sfarsitul saptamanii trecute, in piata agoalimentara din buricul Zalaului un kilogram de dovlecei costa 11 lei, rosiile 9 lei, castravetii 8 lei, capatana de salata 3 lei, legatura de ridichi 1,5 lei, legatura de patrunjel 1,5 lei. Sperante sa se ieftineasca trufandalele nu sunt. Cel putin doua saptamani.
Vremea rece scumpeste legumele
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...