Datorita unei nutritii necorespunzatoare dar si a altor factori, adesea ficatul nostru oboseste. In urmatoarele randuri va prezentam cateva dintre modalitatile naturiste prin care puteti asigura o buna functionare a lui.
Hreanul a fost folosit apropape dintotdeauna pentru tra-tarea afectiunilor ficatului. Primavara se folosesc florile de hrean care trebuie puse timp de zece zile la macerat in 500 mililitri de tuica. Se consuma trei liguri pe zi inaintea fiecarei mese. Toamna putem folosi radacinile hreanului. Este recomandat sa se rada marunt radacini de hrean care sa acopere capacitatea unui pahar. Intr-un borcan de un litru cu apa clocotita se introduc radacinile rase. Vreme de o jumatate de ora se tine borcanul acoperit dupa care se strecoara. Compozitia se administreaza in functie de varsta. Copiilor peste un an li se recomanda un sfert de pahar de trei ori pe zi inainte de mese. Adultii pot consuma o jumatate de pahar.
Cartofi cu lingurita Pentru acest tratament aveti nevoie de un kilogram de cartofi, care trebuie spalati foarte bine si fierti timp de patru ore la foc mic in sase litri de apa. Este foarte important sa-i fierbeti cu coaja cu tot. Se piseaza cartofii pana se obtine un piure si se lasa practic la decantat. Odata realizat acest protest, apa ramasa la suprafata se strecoara. Compozitia se administreaza inainte de a se servi masa cu jumatate de ora, doua lingurite.
Dovleac insiropat in miere. Siropul de dovleac este recunoscut ca fiind un bun medicament pentru toate bolile specifice ficatului. Asadar, aveti nevoie de un dovleac, foarte bine copt, galben, caruia i se taie capacul si i se scot semintele. Dupa ce i s-a indepartat semintele, turnati in interiorul lui miere in functie de marimea dovleacului. Puneti din nou capacul, incat sa fie bine inchis. In aceasta forma se pastreaza timp de o luna. Dupa aceasta perioada do-vleacul se da prin masina de tocat. Compozitia obtinuta se pastreaza la frigider si se consuma cate patru lingurite pe zi intre mesele principale.