Pana in luna mai a acestui an, Camerele Agricole trebuie sa devina functionale. In caz contrar, Romania va pierde trei miliarde de euro.
Povestea Camerelor Agricole a inceput prin anul 2008. Constiuirea lor a fost amanata de cel putin sapte ori. Ba ca au fost prea politizate, ba ca mananca bani de la bugetul national, ba ca sunt o povara pentru tarani. Ultima amanare a fost in decembrie 2012. Atunci, dupa ce s-au ales comitetele de initiativa la nivel de judete, termenul s-a comutat pentru luna aprilie a acestui an. Si probabil s-ar fi fixat alte termene daca Uniunea Europeana nu ne-ar fi tras de maneca sa ne atentioneze ca in urmatorul exercitiu bugetar din perioada 2014-2020 vom pierde trei mili-arde de euro daca nu vor exista Camerele Agricole. Vazand aceasta situatie, mai marii tarii si mai marii agriculturii au decis ca Legea Camerelor Agricole sa fie adoptata prin ordonanta de urgenta, pentru ca, vorba lui Marin Preda, „timpul nu mai are rabdare”, si-n luna mai se trage linie.
Parlamentarul salajean Lucian Bode a fost unul dintre initiatorii proiectului de infiintare a Camerelor Agricole. El declara cu catva timp in urma pentru ziarul nostru ca „aceste organisme (Camerele Agricole n.a) n-au putut fi infiintate datorita excesivei politizari”. „Trebuia sa vina si momentul acesta, al infiintarii Camerelor Agricole, pentru ca altfel pierdem fonduri serioase de la UE. As dori ca aceste camere sa-si desfasoare activitatea independent, sa nu fie subordonate nimanui, asa cum functioneaza ele in alte tari, cu democratie reala.”, spune Bode.
Camerele Agricole vor re-prezenta, promova si ocroti interesele agriculturii, zootehniei si silviculturii si vor contribui la sporirea productiei ramurilor agricole. Rolul lor este consultativ si vor fi principalul partener de dialog al autoritatii publice centrale cu specialistii si reprezentantii din domeniile agriculturii din teritoriu, se arata intr-un comunicat al Comitetului central de initiativa, remis Agentiei Agerpres.