Desi nu se recomanda, plantarile de primavara a pomilor fructiferi se practica totusi. Puietii plantati primavara vor intra in vegetatie cu doua trei saptamani mai tarziu, fata de cei plantati in toamna
Perioada de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie si pana da inghetul. Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primavara este recomandata a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind conditionata de udarile re-petate ce devin absolut obligatoriu in perioada de seceta.
Alegerea terenului
Pentru o plantare reusita terenul trebuie sa fie plan sau sa aiba o panta usoara de pana la 110 la suta. Terenurile cu pante de peste 10 la suta nu sunt recomandate pentru cais, piersic si nectarin. Solurile lutoase si luto-argiloase nu sunt favorabile pentru cultura pomilor. Terenurile unde se vor infiinta livezi vor fi expuse la soare, orientarea preferata a randurilor fiind nord-sud.
Pregatirea gropilor
Sapatul gropilor se face cu 40-60 de zile inainte de plantarea propriu-zisa, cu scopul de a crea aerarea pamantului. Stratul de la suprafata (30-35 centimetri) se aseaza in aceeasi parte a randului la toate gropile. umplerea partiala a gropilor se executa cu doua-trei saptamani inainte de plantare. La fundul gropii se arunca 15-20 de centimetri de pamant din stratul inferior, apoi se completeaza pana la jumatate cu pamant din stratul de la suprafata.
Plantarea pomilor
Pomii se aseaza in gropi astfel ca punctul de altoire sa ramana desupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un musuroi de pamant reavan pe care se aseaza radacinile pomului. Dupa ce au fost acoperite radacinile, se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile. Dupa ce s-a nivelat solul tras peste radacini se taseaza foarte bine prin calcare insistenta. Daca este cazul se mai adauga 5-10 kilograme de mranita, o galeata de apa, apoi se mai calca o data si se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile. udarea este absolut necesara la plantare pentru ca apa dreneaza toti graunciorii de pamant intre radacini, elimina aerul si previne aparitia mucegaiului.