S-a batut atat de mult apa in piua pe tema producatorului agricol, incat se pare ca si mai marii agriculturii s-au saturat si au pus-o deoparte ca pe o unealta nefolositoare. Spun asta pentru ca ieri, de pilda, in piata agroalimentara din centrul Zalaului, din vreo treizeci de comercianti, doar doi-trei erau producatori agricoli autentici, dovada ca pe taraba lor nu se gasea decat ceva ceapa, ceva cartofi si cativa pumni de fasole. In schimb, la tarabele „de vaza”, adica cele din fata, aceleasi figuri cunoscute de comercianti care ofereau spre vanzare portocale, mere, banane, arpagic, kiwi, rosii, ardei, etc.
Observand ca pe unele etichete alaturi de pret era si specificatia „mere romanesti”, le-am intrebat pe cateva vanzatoare despre zona de provenienta a fructelor. Mi-au raspuns ca „merele sunt de pe mar”, ca si cum eu n-as fi stiut ca salcia nu face mere. Numai ca merii aceia nu au crescut pe plaiul mioritic, ci undeva in Pusta Panoniei. Fac aceasta afirmatie deoarece afundandu-ma in piata, la ultima masa, o precupeata in varsta, care vindea si ea mere, sustinea cu mana pe inima ca atat merele de pe taraba ei, cat si cele de pe restul tarabelor sunt aduse din Ungaria. „Un baiat cu o dubita ne aduce in fiecare saptamana mere din Ungaria si portocale si tot ce comanzi”, spuse fara retineri femeia. Pe la mijlocul pietei, singuratic, un comerciant cu stagiu vechi intr-ale negotului oferea spre vanzare cartofi cat pumul cu 1,5 lei kilogramul, arpagic cu sacii, varza proaspata cu 2,5 lei kilogramul si alte maruntisuri. Spune ca e de loc din satul Trestia, comuna Hida, ca ar fi cartofii de la el din gradina, dar despre provenienta arpagicului, desi intrebat, nu a scos o vorba. Se plange ca marfa nu-i prea trece si, din aceasta cauza, vinde si pe bonuri de masa.

Noi nu suntem samsari
Cateva comerciante de la tarabele din fata s-au ratoit la noi in momentul in care le fotografiam marfa, frumoasa de altfel. Ne-a recunoscut ca suntem gazetari si ne-a avertizat sa nu mai scriem despre ele ca sunt samsari. „Noi nu suntem samsari, noi suntem comercianti cinstiti”, a tinut sa precizeze o femeie mai fasneata. Ce ti-e samsar, ce ti-e intermediar, mijlocitor, misit, comisionar… ca tot nu sunt producatori agricoli, oricum li s-ar spune. Sau poate sunt si noi nu am auzit de livezile lor de portocali, de kiwi, de mandarini. Ei, las@ ca intra ,el, cardul electronic in piete si aunci sa vedeti voi, as fi vrut sa le spun comerciantelor de mere din Ungaria. Dar le-am lasat in plata Domnului, cu gandul ca or fi avut si ele copii de crescut acasa.