Numai jumatate (51%) dintre romani se simt cu adevarat si cetateni europeni, fata de o medie la nivel european de 63% si de peste 65%-70% in tarile mai vechi ale Uniunii Europene, indeosebi cele nordice, releva ultimul sondaj Eurobarometru publicat ieri. Procente asemanatoare celui din Romania mai sunt inregistrate in tari ca Italia (51%), Marea Britanie (48%), Bulga-ria (47%) si Grecia (46%). De asemenea, in tari vecine Romaniei cum ar fi Ungaria, Cehia sau Cipru procentul este de 54%-55%.
Pe de alta parte, nu mai putin de 87% dintre luxemburghezi se simt si cetateni europeni, procente ridicate fiind si in randul finlandezilor (78%), maltezilor (76%), da-nezilor, germanilor, polonezilor (74%), suedezilor, estonienilor si spaniolilor (73%).
In ceea ce priveste cele mai importante realizari ale UE, 61% dintre romani considera ca aceasta este libera circulatie a oamenilor, bunurilor si serviciilor in interiorul Uniunii fata de 52% media europeana. si 31% dintre romani considera si ca nivelul sistemului social (sanatatea, educatia, pensiile) este o mare realizare a UE, fata de o medie europeana de 18%.
Si puterea economica a UE este considerata o realizare importanta a proiectului european de catre 28% dintre romani, fata de numai 20% media europeana. Politica Agricola Comuna (PAC) este conside-rata o realizare importanta de catre 19% dintre romani, fata de 11% media europeana.
Pentru Romania, datele acestui Eurobarometru au fost culese in perioada 2-18 noiembrie 2012, pe baza unui esantion national de 1.014 persoane.
Numai jumatate dintre romani se simt cetateni europeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...