Platile catre agricultori re-prezinta o prioritate aflata in cap de lista pentru mai toate programele de guvernare de pana acum. „Prioritatea” ramane insa, de fiecare data, la coada, atunci cand vine voba de impartirea banilor.
Sumele alocate pentru subventii, chiar daca bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2013 este in crestere cu 0,84 la suta, sunt de 1,364 miliarde de euro, mai mici cu 31,89 la suta fata de anul trecut, iar fondurile alocate pentru sustierea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile se ridica la 2,297 miliarde de lei, in scadere cu 7,3 la suta fata de 2012. Adadar, avem buget mai mare la Ministerul Agriculturii pe anul 2013, insa sumele alocate pentru subventii au fost reduse ce peste 30 de procente.

Comunicatul APIA minte
Agricultorii sustin, insa, ca nu plata viitoarelor subventii ii ingrijoreaza, ci mai degraba subventiile restante, in contul carora au accesat credite bancare, au achizitionat inputuri, si-au planificat urmatoarea campanie agricola. „Era foarte bun comunicatul APIA Centrala, potrivit caruia in sapramana 14-20 ianuarie se vor face platile, dar nu corespunde realitatii, afirma Marius Ardelean, un tanar fermier din Ilisua, care a arendat 500 de hectare de teren. Suntem in 22 februarie si banii n-au intrat in conturi. Ma refer la transa a doua pentru subventiile pe suprafata. Ce sa mai credem noi, fermierii? De ce APIA nu vine cu un comunicat de presa sa informeze corect agricultorii?. Cuantumul subventiilor este sub orice critica, dar problema cea mai mare e ca asa mici cum sunt, sumele acestea infime nu se dau in timp util”, constata cu amaraciune tanarul fermier. „Agricultura se face intr-un anumit interval periodic, este de parere Aurel Chereches, un fermier din Jibou, si nu cand crede unul sau altul dintre politicieni, care oricum habar n-are cu ce se mananca agricultura. Cheltuielile pentru infiintarea unui hectar de cultura depasesc 500 de euro. Faceti socoteala si veti vedea care este dat de guvernantii nostri”.

Situatie dezastruoasa si in zootehnie
Pana in momentul de fata, in sectorul vegetal s-au primit doar 53 de euro la hectar, jumatate din SAPS. Asta inainte de alegeri. Din momentul respectiv nu s-a mai primit decat o suma foarte mica din platile nationale directe complementare. Dar sunt nesemnificative platile, comparativ cu multimea de fermieri care asteapta cu sufletul la gura acei bani pentru inputuri, tratamente, lucrari si tot ce inseamna activitate normala, acum la inceput de campanie agricola. Potrivit lui Nicolae Tap, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis”, efectivul de animale a crescut si inregistra un trend ascendent in sectorul ovin, dar sa pare ca anul acesta lucrurile merg prost pentru zootehnie, intrucat o mare parte din crescatori sunt pe punctul de a-si vinde animalele, din cauza situatiei dezastruoase din sector.

Scadenta creditelor pentru agricultori, cu 6 luni mai devreme
Desi este nevoit sa apeleze la varianta accesarii creditelor, agricultorul nu este de acord cu aceasta solutie. Mai ales ca s-a introdus o noua data a scadentei din contractul de achitare a creditului-30 septembrie 2013. „De ce trebuie sa fim obligati sa luam credite? se intreaba revoltat Nicolae Tap. Pentru noi si un leu sau doi platiti la banca sunt costuri suplimentare pe care trebuie sa le suportam. Din cate am inteles, contractele bancilor sunt facute cu data limita de achitare la 30 septembrie. Sa intelegem ca ar exista posibilitatea ca in septembrie 2013 sa primim noi subventiile pentru animale?
In anii trecuti, contractele incheiate cu bancile aveau termen limita data de 1 martie a anului urmator, insa de anul acesta data s-a schimbat la 30 septembrie. Asadar statul are la dispozitie 10 luni pentru a baga bani in conturile bancilor. „Noua ni se spune ca ni se vor da banii, dar cand si cum, nu se stie. Suntem amagiti de la o luna la alta”, conchide Nicolae Tap