Prim-vicepresedintele Partidei Rromilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, a cerut, miercuri, autoritatilor din judetele cu pondere mare de romi sa construiasca statui ale lui Mihail Kogalniceanu, unde membrii etniei sa poata sarbatori ziua eliberarii din sclavie, 20 februarie 1856.
Prim-vicepresedintele Partidei Rromilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, sustine, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, ca romii nu au la nivel local locuri amenajate in care sa sarba-toreasca evenimentul de acum 157 de ani.
„Solicitam autoritatilor locale din judetele cu pondere mare de romi sa construiasca o statuie a lui Mihail Kogalniceanu, ca loc de sarbatorire a romilor, pentru eliberarea din sclavie, 20 fe-bruarie 1856. Facem aceasta solicitare deoarece nu exista niciun loc amenajat pentru sarbatorirea evenimentului. Dupa 157 de ani, in Romania europeana mai exista prejudecati asupra romilor, exista discriminari, exista rasism, discriminare din partea autoritatilor publice, din partea unor persoane majoritare, din partea unor agenti economici sau politicieni, cum ar fi propunerile ca femeile rome sa fie sterilizate. Cand aceste fenomene negative nu vor mai exista, putem spune ca traim intr-o Romanie libera si europeana, fara prejudecati”, a aratat Pascu.
El a afirmat ca 20 februarie 1856 reprezinta pentru romii din Romania data elibe-rarii din sclavie a ultimei categorii de romi care apartineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipa-tiunea tuturor tiganilor din Principatul Romanesc”.
Romii din Cluj vor statui ale lui Kogalniceanu in judetele cu numar mare de etnici
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...