Vicepremierul Liviu Dragnea, care este responsabil de punerea pe hartie a noii harti a Romaniei, ridica miza in dezbaterile pentru regionalizare. Acesta propune duminica, intr-o conferinta de presa, subiectul capitalelor de regiuni si sustine ca nu vor fi cate una, ci doua sau chiar mai multe pentru fiecare regiune chiar daca la aceasta ora un pro-iect oficial de regionalizare nu exista. Ideea principala enuntata de Dragnea este ca cetatenii judetelor sa beneficieze in urma regionalizarii. „Nu va fi o singura capitala intr-o regiune. Ne intereseaza ca fiecare judet si fiecare cetatean din fiecare judet sa se bucure de avantajele regionalizarii. Daca va fi un sediu administrativ intr-un oras, in alt oras din alt judet va fi, de exemplu, directia regionala de finante, in alta capitala de judet va fi directia regionala de mediu si asa mai departe. Deci nu dorim sa concentram intr-un singur oras tot pachetul puterii administrative, pentru ca in paralel cu procesul de regionalizare se realizeaza si cel de descentralizare”.
In programul de guvernare al USL, unul dintre obiectivele majore ale coalitiei este reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii. USL propune opt macroregiuni care vor fi infiin-tate pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, Salajul urmand a face parte din regiunea de Nord-Vest, alaturi de judetele Bihor, Satu-Mare, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud.
Inca de la inceputul dezbaterilor pentru „redesena-rea” tari, un subiect important este subiectul capitalelor de regiuni.Fiecare judet vine cu argumente pentru a deveni capitala administrativa a noii regiuni.
Noile regiuni vor fi conduse de catre un guvernator si un consiliu regional, asemanator consiliului judetean, si va pre-lua atat din atributiile admini-strative judetene, cat si din atributiile ministerelor.

Filonas Chis vrea capitala regiunii de Nord-Vest la Zalau
Prefectul judetului Salaj,Filonas Chis, aduce argumente pentru regionalizarea cu capitala la Zalau. El considera ca regionalizarea inseamna apropierea deciziei fata de cetatean. „Din punct de vedere geografic, judetul Salaj este situat in centrul regiunii de Nord-Vest, ceea ce este un aspect important in acest proces de regionalizare. Un alt aspect ar fi accelerarea dezvoltarii prin proiecte mari si armonizarea ei”, a declarat Filonas Chis. Acce-lerarea dezvoltarii este o recomandare a Comisiei Europene, iar Prefectura Salaj va sustine aceasta recomandare. Nu in ultimul rand, prefectul spune ca „ este nevoie de o decizie politica clara in procesul de regionalizare”.

Tiberiu Marc vrea studii solide inaintea oricarei decizii.
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, considera ca acest proiect al regionalizarii trebuie sa fie suspus unei dezbateri publice serioase si ca pana la elaborarea formei finale care sa stea la baza unui act normativ, acest proiect ar trebui sa fie expus unor studii sociologice, de impact, a unor consultari cu partenerii din administratie, invatamant, sanatate, mediul academic, mediul de afaceri, patronate. „Cred ca in acest moment nu se intampla altceva decat testarea unor pareri si exprimarea unor opinii care nu numai ca nu ajuta proiectul, dar a introdus si teme periferice, cum ar fi capitala regiunii sau structura consiliului regional, dar scapa din vedere ele-mente importante, precum atributiile regiunilor, compe-tentele lor, finantarea, mo-dele economice etc. Avantajele unei capitale regionale la Zalau sunt doar centralitatea si existenta in domeniul public a unor spatii adecvate pentru institutiile regionale”, sustine prese-dintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc.