Cadrele didactice, parintii sau oricare persoana care doreste sa se implice, sunt invitate de reprezentantii Mi-nisterului Educatiei Nationale sa trimita observatii si pro-puneri referitoare la proiectul de plan-cadru pentru invata-mantul primar, pana in 19 februarie. Proiectul a fost pus in dezbatere publica astfel incat sa fie sa fie luate cele mai bune decizii pentru elevii pana in clasa a IV-a.
Potrivit proiectului, elevii din clasele pregatitoare, din clasele I si a II-a, vor avea in plus, fata de planul actual, incepand cu anul scolar 2013-2014, doua ore de „Educatie fizica” si alte doua ore la disciplina „Muzica si miscare”. In ce priveste elevii din clasele a III-a si a IV-a, acestia vor avea in orar doua ore de sport si o ora la disciplina „Joc si miscare”. Planul-cadru cuprinde materiile obligatorii si optionale pe care elevii le vor studia pe tot parcursul anului scolar, precum si numarul orelor alocate fiecarei materii pe saptamana. Reprezentantii Ministerului au stabilit 20 de ore la disciplinele obligatorii si optionale in fiecare sapta-mana pentru elevii din clasa pregatitoare, 21 de ore pentru elevii din clasa I si a II-a, 22 de ore intr-o saptamana pentru elevii claselor a III-a, iar elevii claselor a IV-a vor avea 23 de ore saptamanal.
Ministerul Educatiei a propus in noul plan-cadru introducerea mai multor ore de sport, luand exemplu sistemul educational francez, german sau austriac, unde se constata acordarea unei atentii sporite educatiei fizice, prin alocarea unui numar mare de ore. Elevii din clasele primare vor invata Limba si comunicare, Om si societate, Matematica si Stiinte ale naturii, Sanatate si motricitate, Tehnologii, Consiliere si orientare.
Printre noutatile introduse in proiectul pus in dezbatere se numara si absenta plajei orare pentru disciplinele obligatorii care trebuie parcurse de toti elevii unei clase. Aceasta este pastrata pentru curriculum la decizia sco-lii. Legea Educatiei Nationale prevede ca „programa scolara acopera 75 la suta din orele de predare si evaluare, lasand la dispozitia cadrului didactic 25 la suta din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. In functie de caracteristicile elevilor si de strategia scolii din care face parte, profesorul decide daca procentul de 25 la suta din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru invatare remediala, in cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunostintelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performante superi-oare, conform unor planuri individuale de invatare elaborate pentru fiecare elev”.
Opiniile cu privire la noul proiect al planului-cadru pot fi transmise prin intermediul paginii de internet a Ministerului Educatiei Nationale.
Parintii si invatatorii pot decide daca elevii din clasele primare vor face mai mult sport
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...