Dupa ce, anul trecut, Legea pajistilor a fost dezbatuta si pe fata si pe dos a fost pusa frumusel in sertar si nu s-a prea mai auzit de ea. Iata ca ieri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat proiectul actualizat de lege a pajistilor permanente si pentru modificarea si completa-rea Legii nr.18/1991 privind fondul funciar. Ca noutati, potrivit proiectului „in categoria pajisti sunt cuprinse si pasunile impadurite cu consistenta mai mica de 0,4 vegetatie forestiera si pasunile alpine si pasunile situate in zone inundabile ale raurilor. Detinatorii de pajisti sunt obligati sa mentina suprafata totala ocupata cu pajisti la 1 ianuarie 2007 si inregistrata in registrul agricol ca pasune. Alte noutati: se interzice scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor. De asemenea este interzisa includerea pajistilor in intravilanul localitatilor. Consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor vor incheia cu crescatorii de animale, persoane fizice sau juridice contracte de concesiune/inchiriere pe o perioada de minimum 10 ani. Anual, pana la data de 1 martie consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor verifica respectarea incarcaturii de animale pe hectar in corelare cu suprafetele utilizate. Lucrarile de intretinere a pajistilor si a utilitatii zoopastorale se vor efectua de catre crescatorii de animale care le folosesc.
Noutati in proiectul de Lege a pajistilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...