Imediat dupa fatare, indiferent de specia de animal este recomandat ca nou-nascutilor sa li se asigure un adapost calduros cu asternut corespunzator. Pentru evitarea asfixierii dupa fatare, cu o carpa curata se vor curata de mucozitati narile si botul, iar in situatia in care nu respira se recomanda sa fie gadilat pe nari sau sa i se frece nasul. Daca ombilicul nu s-a rupt odata cu expulzarea fatului se taie cu o foarfeca dezinfectata in alcool de 90 de grade la 10-15 centimetri de abdomen la vitei, 5-6 centimetri la purcei, 8-10 centimetri la manji si patru-cinci centimetri la miei. Cum ne aflam in plina perioada de fatare a oilor si caprelor in cele ce urmeaza facem referire la hranirea mieilor si iezilor in primele ore de viata.

Ovine
Primul supt va avea loc in primele sase ore de la fatare. Mieii care nu sug vor fi ajutati (aplecati) sa prinda sfarcul mamelei mulgand in acelasi timp laptele direct in gura mielului. Crescatorul va avea in vedere ca mielul sa suga din doua in doua ore, iar dupa o luna de 3-4 ori pe zi. Dupa varsta de 7-8 zile, la miei se administreaza, in locuri izolate de mame, un supliment de hrana compus din fan de lucerna si concentrate sub forma de fainuri. Cei ce apartin raselor de carne vor fi intarcati la varsta de 120-135 de zile, la greutatea de 25-30 de kilograme, iar mieii opriti pentru reproductie tinand seama de urmaroarele precizari: la rasele {urcana si {igaie la 60 de zile, la rasele Merinos si Karakul la 90 de zile. Intarcarea se recomanda sa fie facuta treptat, timp de 4-5 zile prin reducerea progresiva a suptului.

Caprine
In primele 14 zile de la fatare, iezii se hranesc in exclusivitate cu lapte matern. Se recomanda dupa ce iezii au supt sa se goleasca bine ugerul de ultimele resturi de lapte, prin mulgere. Incepand din a treia saptamana de viata, iezilor li se asigura in furaje 30-40 de grame de concentrate pe zi, ajungandu-se la 150-200 de grame pe zi la inptarcare. Intarcarea iezilor pentru prasila se face la trei luni.