Tronsonul de autostrada care trece prin Salaj si centura Zalaului sunt investitii cu sanse minime in acest an
Proiectul de buget de stat pe 2013 si cel al asigurarilor sociale se afa, in aceste zile, in dezbaterea comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului. Parlamentarii au posibilitatea sa impuna amendamente la proiectul de buget propus de Cabinetul Ponta, insa cei de la USL au interdictie la a cere mai multi bani pentru colegiile din care provin. Pe de alta parte, opozitia, constituita din parlamentari UDMR si PDL, se afla in minoritate si nu are posibilitatea sa-si impuna amendamentele in actualul Parlament. In aceste conditii, Salajul este vaduvit de atentia guvernamentala, avandu-se in vedere ca bugetul propus de executiv a restrans investitiile si se apleaca pe investitii majore. Salajul este judetul care are unu la suta din populatia tarii, iar prioritatile actualului Guvern nu par a fi pe zona noastra teritoriala.
Deputatul PSD Iuliu Nosa spune ca, totusi, lucrarile de investitii vor continua in Salaj si ca isi doreste ca in cursul acestui an, pe langa lucrarile aflate in executie, sa fie incepute in Salaj lucrarile la Autostrada Transilvania. Acesta ar fi obiectivul major de investitii pe care-l asteapta de la propriul guvern. Insa, pe langa reinceperea lucrarilor la autostrada, si-ar mai dori sa demareze un studiu de prefezabilitate si de fezabilitate pentru drumul judetean de la Ciocmani pana la limita cu judetul Cluj. Este si una dintre necesitatile pe care le-a vazut cand a fost in campania electorala pe colegiul Jibou.
Pe de alta parte, deputatul PDL Lucian Bode spune ca, asa cum arata bugetul pe 2013 creionat de Cabinetul Ponta, judetul nostru apare ca un judet aflat in opozitie. „Apropo de mesajul transmis de presedintele Consiliului Judetean Tiberiu Marc la instalare in noul mandat, atunci acesta ne spunea ca urmeaza sa vedem daca Salajul va fi sau nu in opozitie. Dupa cum arata bugetul propus de Victor Ponta, Salajul va fi in opozitie. La capitolele de investitie, actualul cabinet nu considera o prioritate tronsonul de autostrada de la Mihaiesti la Suplacu de Barcau si nici tronsonul doi al soselei de centura a municipiului Zalau”, spune Lucian Bode, prese-dintele PDL Salaj.
In aceeasi linie a asteptarilor neimplinite se situeaza si deputatul Seres Denes, presedintele UDMR Salaj. Acesta spune ca, desi necesitatile sunt mai mari in acest an decat in anii trecuti, Salajul in viziunea Cabinetului Ponta ramane, la investitii, la nivelul anilor precedenti. „Cred ca suntem inca neacoperiti in ceea ce inseamna proiectie de investitii in judet. Nu s-a prevazut nimic in privinta tronsonului de autostrada care ar trebui sa treaca prin Salaj si mai avem drumuri judetene si comunale care au nevoie de reabilitare”, precizeaza Seres Denes.
O alta problema semnalata de parlamentarii salajeni, fie ca fac parte din randul puterii, fie ca sunt in opozitie, este neacoperirea bugetara pentru serviciile de asistenta sociala. In actualul proiect, pentru sustinerea caminelor de batrani si copii din judet, dar si pentru plata asistentilor personali sau a altor persoane din sistem exista acoperire a cheltuielilor prevazuta doar pana in luna octombrie a acestui an. „Speram ca la rectificarile bugetare ulterioare sa se acopere cheltuielile pana la finalul anului. Eu am depus amendamente si pe aceasta situatie, sa vedem daca se va tine cont de ele”, arata Seres Denes.
Zalau versus Simleu Silvaniei in „atentia” guvernelor
Avem in Salaj doua situatii concrete ilustrate de cele doua orase mai mari. In ultimii patru ani, cu guvernare PDL, orasul Simleu Silvaniei a primit o atentie bugetara mai mare fata de Zalau, cu o administratie liberala. Potrivit lui Radu Capilnasiu, primarul muni-cipiului Zalau, in ultimii patru ani s-a primit finantare de la bugetul de stat pentru o singura investitie – reabilitarea Salii Sporturilor. In rest, investitiile din oras s-au facut pe fonduri europene sau din surse proprii. Investitia facuta la Sala Sporturilor a fost realizata prin Compania Nationala de Investitii si suma alocata pentru realizarea ei a fost de 4,3 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei au fost costurile efective pentru constructii montaj. Pe de alta parte, orasul Simleu Silvaniei, cu primar pedelist, a fost mai bine vazut de cabinetele PDL la alocarile financiare. Potrivit lui Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei, in ultimii patru ani s-a reabilitat Casa Oraseneasca de Cultura, tot prin CNI, alocatia financiara fiind in jur de 1,5 milioane de lei. Un alt proiect cu sustinere de la bugetul central a fost cel al reabilitarii blocurilor din oras, pentru care contributia Guvernului a fost de aproape un milion de lei. Tot prin CNI s-a facut sala de sport din oras, care a costat trei milioane de lei. S-au mai dat bani pentru reabilitarea spatiilor verzi – aproximativ 700.000 de lei, dar si pentru proiectele de reabilitare a doua drumuri judetene, DJ 110 B si 108 F, de la Ministerul Dezvoltarii. „Am mai primit aproximativ 600.000 de lei pentru cheltuieli curente si de capital, bani care au fost folositi tot pentru investitii”, precizeaza Septimiu Turcas.
Zalauanii pot spera la un pod spre Dambul Morii si la reabilitarea blocurilor
Acum, daca la nivel local cele doua orase si-au pastrat coloratura politica, primarii fiind realesi in vara anului trecut, lucrurile s-au schimbat la nivel central. Primarul municipiului Zalau bene-ficiaza de o guvernare favorabila si asteptarile sunt mari. Insa bugetul din acest an, cel putin la felul in care arata acum, nu prevede sume importante pentru investitii in municipiu. „Va fi destul de greu pentru investitii noi in acest an. Incercam sa facem tot posibilul pentru a obtine finantare pentru podul din Dumbrava Nord, spre Dambul Morii, si sa ne descurcam cu finantarea la reabilitarea blocurilor”, spune primarul Capilnasiu. In ceea ce priveste realizarea celui de-al doilea tronson al soselei de centura, edilul din Zalau spune ca spera ca dupa clarificarea cu Armata si transferul poligonului la Crasna, precum si dupa rezolvarea proprietatii asupra terenului respectiv, sa se demareze lucrarea. Insa nu crede ca acest lucru este posibil in 2013. „Mai trebuie modificat proiectul initial si trebuie gasita o solutie de finantare, pentru ca nu putem sa-l facem de la bugetul local. Nu cred ca anul acesta se vor incepe lucrarile, probabil de anul viitor”, spune Radu Capilnasiu.
In ceea ce priveste atentia pe care orasul Simleu Silvaniei o va primi de la Guvern, primarul Septimiu Turcas isi exprima speranta ca anumite proiecte locale vor fi sustinute si de acest guvern, la fel cum au fost sprijinite de guvernele PDL in ultimii patru ani.