Inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea, ia atitudine dupa ce directorii de scoli, intrebati despre consumul de etnobotanice in randul elevilor, au recunoscut cu destula seninatate consumul de tutun in unitatile de invatamant. „Nu exista „, spune Bancea, care le atrage atentia directorilor sa aplice cu strictete regulamentele de ordine interioara care stipuleaza clar ca fumatul, de orice fel, este interzis. „Nu se poate afirma ca nu avem ce face. Nu accept ideea. Trebuie luate masuri, directorii de scoli sa fie mai atenti la ce se intampla. Sa se asigure ca elevii nu fumeaza. In scoli nu e voie sa se fumeze si cu asta, basta”, afirma seful invata-mantului salajean. Declaratiile lui Gheorghe Bancea vin dupa ce directorii mai multor licee din Zalau au admis ca, in unitatile de invatamant pe care le conduc, elevii mai trag cate o tigara in pauza prin wc-uri sau prin spatele cladirilor. Au negat doar consumul de tigari „imbunatatite”, cum sunt numite etnobotanicele, fara ca fumatul „clasic” sa fie privit ca o problema la fel de grava. Directorul de la CNS, Vasile Bulgarean, a recunoscut chiar ca „personal a verificat chistoacele” de la tigarile aruncate de elevi la „corpul D”, pentru a se asigura ca nu sunt etnobotanice.
Ce nu stiu directorii, stie tot Zalaul
In urma materialului despre consumul de etnobotanice in randul elevilor de liceu, cititorii Graiul Salajului vin in ajutorul directorilor de scoli si le explica, pe indelete unde si ce se fumeaza. In caz ca nu stiu. „Nu stiu la celelalte licee, dar la CNS am vazut cu ochii mei trei tineri care aveau o tigara facuta si o imparteau. Sunt fumator si stiu cum arata o tigara normala. Mai ales ca se vedea si pe ei ca ii ameteste”, scrie pe site un cititor. „La Liceul de Chimie, in spatele salii de sport, in fiecare pauza se fumeaza de numa, fara ca elevii sa fie deranjati de cineva”, scrie un alt cititor. „Stau in blocul de langa liceu si asa este! Sa vedeti ce vorbesc elevii despre profesori! Si de noul director care ,zic ei! Dar va zic ca nu sunt deranjati de nimeni!”, adauga altcineva pe site. Un alt cititor propune luarea de masuri impotriva directorilor si o mai buna mobilizare a parintilor. „Daca se vrea sa se faca ceva, atunci acesti directori de scoli trebuie sensibilizati cu amenzi, si sa vezi apoi ce de sesizari o sa apara. Nu ar strica ca si parintii sa sara in capul profesorilor, doar ei raspund de tot ceea ce fac elevii in timpul orelor si al pauzelor”, e de parere cititorul.
Un consilier scolar la opt sute de elevi
Consilierii scolari existenti in unele unitati de invatamant sunt mult prea putini pentru a reusi sa stea de vorba cu toti elevii si a le cunoaste problemele. E un post de consilier scolar la opt sute de elevi. Chiar daca liceele din Zalau au toate cate un consilier scolar, pentru acesta e aproape imposibil sa stabileasca o relatie suficient de stransa cu toti elevii. Iar discutiile de la orele de dirigentie, de la care elevii de multe ori lipsesc pentru ca materia nici macar nu are rubrica de absente in catalog, sau e transformata adesea in ora de matematica sau romana, nu sunt nici pe departe suficiente pentru a-i face pe elevi constienti de riscurile la care se expun consumand etnobotanice, alcool sau chiar tutun curat.