Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat public ca la negocierile cu FMI Guvernul va incerca sa primeasca acordul partenerilor externi pentru majorarea salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei. „Cresterea salariului minim determina si cresterea stimulentului pentru munca, pentru ca va creste distanta dintre salariul minim si ajutorul de somaj. Ca urmare, omul va fi mai stimulat sa lucreze decat sa stea acasa. Va mai reduce, dupa parerea noastra, si din evaziunea fiscala”, a declarat Liviu Voinea. Ministrul se refera si la faptul ca multi dintre angajatori platesc salariul minim in acte pentru salariati, iar diferenta se da „in mana” salariatului. Potrivit acestuia, majorarea salariului minim ar putea aduce 600 de milioane de euro la buget.
Daca Guvernul ar obtine acordul FMI-ului pentru majorarea salariului minim pe economie cu 100 de lei, aceasta masura ar produce efecte in bugetele familiale ale unui procent mare dintre salariatii romani. La nivel de Salaj, numarul de persoane cu contract de munca este de 49.532, din care 23.016 persoane au venituri sub 741 de lei, salariul brut. Aici intra si persoanele care sunt angajate cu jumatate de norma sau cu sfert de norma. Cifrele arata ca aproape jumatate din salajenii angajati cu contract de munca traiesc cu venituri minime. Aceasta categorie de angajati ar fi prima care ar beneficia direct de pe urma maririi salariului minim la 800 de lei.
In schimb, pentru anga-jatori, marirea salariului minim inseamna cresterea cheltu-ielilor. Potrivit econo-mistului Emanoil Girdan, salariul minim pe economie este un etalon al salariilor, care va duce la cresterea tuturor salariilor din piata si o apropiere fata de nivelul salariilor din Uniunea Europeana. Insa, prin marirea salariului minim, cresc si obligatiile la stat, care sunt suportate atat de angajator, cat si de salariat. Aici este vorba despre o crestere admini-strativa a salariului minim, nu una reflectata de piata. Astfel ca pentru agentii economici salajeni masura duce la cresterea cheltuielilor. „Cu cat va produce un angajat mai mult in 2013 decat in 2012? Ar trebui avut in vedere si aspectul de crestere a productivitatii muncii angajatului. Insa, trebuie si sa crestem an de an salariul minim, astfel incat incet-incet sa ne raliem la salariul minim european”, arata Emanoil Girdan. Economistul salajean arata doua efecte directe pe care marirea salariului minim le poate avea. Pe de o parte un efect benefic, necesar, de crestere a veniturilor minime pentru angajat, pe de alta parte cresterea cheltuielilor angajatorului, care ar trebui incurajat tot prin masuri administrative sa-si creasca productivitatea. Un aspect pe care guvernantii nu l-au luat in considerare.
Jumatate din angajatii salajeni castiga sub 741 de lei pe luna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...