Promisiunile USL raman in categoria „intentii bune”
Guvernul a dat publicitatii la finele anului trecut principalele masuri prevazute in programul de guvernare pentru perioada 2013-2016, cum sunt majorarea pensiilor, reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la alimente, revenirea TVA la 19 la suta, impozitare diferentiata aplicata veniturilor, insa singura masura pe care Victor Ponta a anuntat-o ca va fi aplicata chiar din prima luna a acestui an este indexarea pensiilor cu 4 la suta. Cat despre celelelalte masuri, Ponta a declarat ca „doreste in continuare ca din acest an sa fie aplicata o taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente”, iar potrivit programului de guvernare, „in orizontul 2013-2016, TVA va reveni la 19 la suta, taxele parafiscale se vor reduce la jumatate” si pe parcursul mandatului va fi introdus impozitul diferentiat pe venitul salarial – cote de 8 la suta, 12 la suta si 16 la suta, stabilite pe grile de venit. In consecinta, promisiunile electorale facute de USL nu sunt realizabile din acest an, nici macar indexarea pensiilor cu 4 la suta nu poate fi numita majorare, pentru ca pensionarii vor primi mult prea putin in plus la pensie in luna februarie incat indexarea sa se resimta in puterea de cumparare. La o pensie de 600 de lei, majorarea va fi de 24 de lei, in timp ce factura la curentul electric, de exemplu, o va primi majorata cu 10 la suta. Cat despre revenirea TVA la 19 la suta, toti analistii din economie sustin ca aceasta masura nu va reduce pretul la raft, ci ar fi de fapt o compensare cu cresterea inflatiei. Practic, desi TVA-ul va fi de 19 la suta, romanii vor plati aproximativ acelasi pret pentru un produs si vor avea aceeasi putere de cumparare.
Gheorghe Pop, senator PSD: „Dorim sa aducem bunastare”
Senatorul PSD Gheorghe Pop confirma propunerile Guvernului Ponta pentru actualul mandat si sustine ca toate aceste masuri „sunt idei moderne”. „Intradevar, programul USL prevede revenirea TVA de la 24 la suta la 19 la suta, in decursul a patru ani de mandat, precum si trecerea de la cota unica de impozit pe venit, de 16 la suta, la una progresiva. Ambele principii, si cel al unei taxari nu foarte ridicate si acela ca exista categorii sociale pentru care taxarea trebuie sa fie mai redusa, sunt idei moderne. Prin tot ceea ce facem, dorim sa intarim institutiile statului, sa aducem bunastare, corectitudine si bun-simt. Masurile pe care le vom lua vor stimula piata muncii, dezvoltarea sectorului privat si al investitiilor, astfel ca, pe termen mediu si lung, atat reducerea TVA cat si impozitarea diferentiata sunt deziderate realizabile. Pe termen mediu, vom trece si la stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de baza, cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar care va fi posibil odata cu revizuirea sistemului de impozitare si luarea de masuri drastice de combatere a evaziunii”, a declarat pentru Graiul Salajului senatorul Pop.
Lucian Bode, deputat PDL: „Guvernul nu a dat termene pentru nici una din promisiunile facute”
Fostul ministru al Economiei, deputatul PDL Lucian Bode, spune ca nu poate face o apreciere a masurilor pe care le-a propus Guvernul Ponta pentru ca, pana in acest moment, totul s-a oprit la nivelul de bune intentii si nu s-a realizat nimic din ce au propus. Mai mult, Bode sustine ca cel mai grav lucru este acela ca pentru niciuna dintre masuri Victor Ponta nu a dat un termen clar la care se va aplica fiecare propunere in parte. „Deocamdata, absolut toate intentiile USL-ului dinainte de alegeri – reducerea TVA la alimente, deblocarea posturilor din sectorul public, majorarea pensiilor si salariilor, revenirea TVA la cota de 19 la suta – au ramas la stadiul de promisiuni. Nu au un termen clar de implementare. As vrea ca tara sa mearga intr-o directie buna, dar nu cred ca vor realiza ceva. Pe noi ne-au criticat ca ca nu respectam legea pensiilor, dar nici ei nu o fac. Daca aveam bani la buget, eram tampiti sa nu majoram salariile si pensiile sau sa nu luam aceste masuri pe care le propun ei?! Ar fi bine sa rezolve aceste masuri, dar la nivel de bune intentii s-a oprit tot. In schimbul promisiunilor electorale si a votului din 9 decembrie, romanii au primit pana acum majorarea pretului la energia electrica, cresterea accizelor la combustibil si tutun, majorarea impozitelor si taxelor locale, cresterea preturilor la gaze conform calendarului stabilit in acordul cu FMI. Toate acestea le vor suporta romanii cu gandul la votul din 9 decembrie”, a opinat deputatul PDL.