Uniunea Social Liberala, o alianta politica mamut, formata din principalele partide de stanga respectiv dreapta, a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile din 9 decembrie, detinand peste 65 la suta din mandatele viitorului Parlament. Multi vorbeau despre destramarea USL dupa alegeri, insa victoria categorica ii obliga sa mai convietuiasca o perioada, chiar daca multora nu le convine acest lucru. Pentru mine este clar ca in 2016, batalia electorala nu se va mai duce intre USL si PDL, ci intre actorii unei scene bipolare, intre dreapta si stinga. Practic, social-democratul Victor Ponta, admirator cunoscut al britanicului Tony Blair, ar vrea transpusa situatia politica din Regat si in Romania: un parlament format de maximum trei partide, acolo unde partidul care ia cel putin 36 la suta din voturi, fiind pe primul loc, poate lua lejer peste 50 la suta din mandate. Pentru 2016, Ponta este interesat ca acel partid sa fie PSD, iar impunerea in legislativ a uninominalului pur ar putea provoca mai multe dificultati PDL sau PNL – formatiunile care se vor lupta pe electoratul de dreapta – decat social-democratilor, care nu au vreun concurent serios pe zona stangii politice. Pana atunci, PNL este inca dependent de relatia cu PSD sub forma USL pentru a putea creste politic, avand avantajul obtinerii unei majoritati in viitorul Parlament fara aportul unei a treia formatiuni politice, precum UDMR. Pe termen lung, e greu de crezut ca PNL va deveni la fel de puternic precum e PSD. Nu are structuri la fel de puternice, nu are nici o priza la fel de mare la nivelul maselor, este axat mai mult pe patura subtire de mijloc a societatii si nici nu are categorii intregi, precum pensionarii, care sunt fidele PSD. Ramane de vazut daca PNL va reusi sa atraga electoratul de dreapta intr-o competitie cu ranitul PDL. Depinde si de puterea de „renastere” a fostului partid de guvernamant.
Cum arata viitorul clasei politice
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...