Copiii care au locuit in strainatate o perioada si se intorc in tara pentru a-si relua studiile in invatamantul romanesc intampina dificultati de readaptare la scoala si in societate. Dezvolta stari de depresie, sunt mai emotivi, sunt nostalgici dupa modul de viata pe care l-au avut acolo, sunt tematori, ezitanti si nu sunt atrasi de performanta scolara. Sunt doar cateva din rezultatele unui studiu realizat de reprezentantii Ministerului Educatiei in colaborare cu cei Ministerul Afacerilor Externe. Prin urmare, reprezentantii celor doua ministere au cerut inspectoratelor scolare judetene sa recenzeze atat copiii care sunt plecati in strainatate, cat si cei reintorsi acasa, pentru a fi luate o serie de masuri care sa vina in sprijinul elevilor.
In Salaj exista 130 de elevi care au locuit temporar in strainatate si s-au intors acasa in ultimii doi ani. Incearca acum sa se readapteze sistemului educational romanesc. Alti 104 elevi au plecat in strainatate impreuna cu familiile lor. Cei mai multi copii s-au intors din Spania si Italia (65, respectiv 44), iar alti 21 de copii au locuit in Austria, Franta, Germania, Anglia, Norvegia, China, Siria sau Ungaria. In ce priveste copiii care-si insotesc parintii in strainatate in acest moment, statistica ISJ Salaj arata ca cei mai multi copii sunt plecati in Italia (44) si Spania (17), iar 43 de elevi sunt imprastiati prin tari ca Danemarca, Austria, Franta, Germania, Anglia, Canada, Iordania, Belgia.
Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, a precizat ca institutia pe care o reprezinta si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta in Educatie (CJRAE) Salaj au intocmit un plan de masuri pentru ajutorarea copiilor reinscrisi in scolile salajene. Astfel, consilierii scolari si psihopedagogii vor testa capacitatile cognitive ale elevilor pentru stabilirea nivelului real al cunostintelor, astfel incat sa le fie echivalate studiile. Copiii care manifesta tulburari de limbaj vor face terapie, vor fi consiliati psihologic si li se vor pune la dispozitie servicii de sprijin pentru recuperarea lacunelor in cunostinte. Pentru copiii inscrisi acum in scolile salajene care s-au nascut in tarile de adoptie si nu cunosc limba romana la nivelul celorlalti elevi se vor organiza cursuri intensive de limba romana. De asemenea, acesti copii vor beneficia de consiliere, consultanta si suport social in vederea familiarizarii cu obiceiurile si traditiile specifice tarii.
Readaptare dificila pentru copiii salajenilor intorsi din strainatate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...