Victor Ponta spune ca USL va propune organizarea in 2014 de alegeri regionale, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru crearea unor noi regiuni de dezvoltare.

Uniunea Social Liberala vrea sa modifice Constitutia pana in iunie 2013, reglementand inclusiv atributiile presedintelui tarii si posibilitatea schimbarii in Parlament a deciziilor Curtii Constitutionale, iar in 2014 sa organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare. De asemenea, potrivit noii Constitutii, presedintele va fi ales tot prin vot direct, dar nu va mai avea posibilitatea de a nominaliza pe oricine doreste la functia de prim-ministru, ci sa tina cont de propunerea formatiunii cu cel mai mare numar de mandate in Parlament. „Trebuie de asemenea sa stabilim faptul ca la Curtea Constitutionala poti sa pui oameni cu o pregatire de minim 18 ani judecator sau magistrat si ca, eventual, deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi schimbate in Parlament cu doua treimi”, a declarat presedintele PSD, Victor Ponta. In privinta regiunilor de dezvoltare, primul ministru a aratat ca in 2014 trebuie organizate alegeri regionale, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru crearea unor regiuni de dezvoltare, bazate pe structura actuala, care sa aiba principalele atributii in gestionarea fondurilor Uniunii Europene.

PDL a vrut desfiintarea judetelor, USL si UDMR s-au opus
Dupa ce in urma cu mai bine de un an de zile tema regionalizarii si a desfiintarii actualelor judete a tinut capul de afis al ziarelor saptamani in sir, iata ca acum, in plina campanie electorala, USL readuce in discutie acest subiect. In viziunea USL, Romania ar trebui sa urmeze modelul francez de dezvoltare. Iar asta ar presupune integrarea celor opt regiuni de dezvoltare care exista si in prezent in structura administratiei locale. De cealalta parte, propunerea de reorganizare administrativa initiata de presedintele Traian Basescu si PDL in 2011 prevedea desfiintarea actualelor judete si crearea a opt super-judete cu o capitala regionala. Judetul nostru ar fi urmat sa faca parte dintr-un super-judet, compus din Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Maramures si Bihor, cu capitala la Cluj Napoca. In opinia celei de a patra forte politice a tarii, UDMR, cele opt regiuni de dezvoltare existente „nu sunt eficiente” si trebuie impartite in 16 microregiuni de dezvoltare in care sa fie un judet, Harghita-Covasna-Mures si inca un judet cu Satu Mare-Bihor-Salaj. Maghiarii salajeni spun ca intr-o microregiune cu Satu Mare „interesele salajenilor ar putea fi mult mai mari”.

Referendum consultativ in cazul desfiintarii judetului Salaj
Consiliul Judetean Salaj a hotarat in 2011 ca in cazul in care judetul va fi desfiintat, populatia sa fie consultata prin referendum. Hotararea adoptata de CJ Salaj, cu 24 de voturi „pentru” si cinci „impotriva”, ale consilierilor PDL, prevede ca locuitorii judetului Salaj „vor fi chemati sa se pronunte prin «DA» sau «NU» la urmatoarea intrebare: «Sunteti de acord cu desfiintarea judetului Salaj»?”. Data referendumului si calendarul se vor stabili de presedintele CJ Salaj prin dispozitie, in momentul in care problema desfiintarii judetului va reveni in actualitate. Institutia Prefectului a atacat in instanta hotararea Consiliului Judetean sustind ca „desfiintarea judetului este o problema de interes national si organizarea unui referendum este atributia presedintelui Romaniei”. Initial, Tribunalul Salaj a dat dreptate Prefecturii, insa la recurs, Curtea de Apel Cluj a decis definitiv si irevocabil ca hotararea Consiliului Judetean respecta legea, iar referendumul poate fi convocat.