Viticultorii din Salaj s-au organizat si au participat sambata la cea de-a patra editie a Festivalului vinului, organizat pentru prima data la Zalau, in curtea interioara a fostului Centru Militar Judetean, recent devenit Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica al judetului Salaj.
Aproximativ 30 de culti-vatori de vita de vie si producatori de vin au spus „prezent” la eveniment. Fiecare si-a decorat standul cu sticle de vin, cosuri cu fructe, bucate traditionale romanesti, cozonaci de casa si ciorchini de struguri, semn ca prezentarea cat mai originala a produselor este „cheia vanzarii”. Licorile bachice i-au atras ca un magnet pe vizitatori si i-a determinat sa cumpere macar un litru de vin de Borla, de Samsud, de Camar, de Crasna sau de Simleu. Cumparatorii au avut ce degusta si de unde alege, pentru ca producatorii s-au pregatit ca la carte. Au oferit inclusiv vinuri pentru barbati si vinuri pentru femei, cum spunea Bonczidai Tibor, un producator din Borla. „Viticultura este o pasiune transmisa din generatie in generatie. Toata familia e implicata in producerea vinului, fiecare contribuie cu ceva. Avem mai multe sortimente de vin – Feteasca regala, Feteasca neagra, Tamaioasa romaneasca. Nu este o munca usoara, dar satisfactia e nepretuita. Toate vinurile noastre sunt naturale, pastrate in beciuri si le ingrijim ca pe copii. Mergem in beci, vedem ce mai fac butoaiele cu vin, ce mai au nevoie pentru ca vinul sa fie de calitate. Pretul este mult mai mic decat in comert, iar calitatea nu se poate compara”, ne spune un alt producator din Borla.
Pe langa calitatea vinurilor prezentate in cadrul Festi-valului, si preturile i-au atras pe vizitatori. Un litru de vin s-a vandut sambata la preturi cuprinse intre 5 si 10 lei litrul, in functie de ambalaj. Daca un litru de vin in sticla ne-etichetata sau la pet costa 5-6 lei, vinul imbuteliat in sticle etichetate cu marca produ-catorului ajungea la 10 lei litrul. Dar si cel mai scump vin a avut trecere, cumparatorii motivand ca vor face cadou sticlele de vin pietenilor sau familiilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Producatorii care au ramas fara marfa in doar cateva ore de la deschiderea festivalului au oferit vizitatorilor carti de vizita pentru ca doritorii sa poata achizitiona produsele direct de la producator. Acestia spuneau, de altfel, ca in beciurile lor au de la 1.000 pana la 6.000 de litri de vin destinat comercializarii.
Festivalul vinului a fost organizat de Centrul de Cultura si Arta Salaj, in colaborare cu Biblioteca Judeteana Salaj, Camera Agricola Salaj, Directia Agricola si Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Salaj.
Producatorii vor sa mute Festivalul la sfarsitul iernii
In cadrul unei intalniri intre autoritati si producatorii de vin din Salaj ce a avut loc inaintea Festivalului, in Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultura si Arta, s-au discutat cateva probleme stringente cu care se confrunta viticultorii din judet, printre care si stabilirea unei alte perioade in care sa fie organizat Festivalul vinului. Majoritatea producatorilor si-ar dori ca evenimentul sa aiba loc in lunile februarie-martie, perioada in care pot expune si vinde vinurile din productia anului anterior. „Acum nu este o perioada potrivita pentru acest eveniment, pentru ca vinurile produse in acest an nu s-au limpezit inca si nu le putem vinde, nu le putem prezenta la Festival. Ce am adus acum este vin de anul trecut si cred ca cea mai potrivita perioada ar fi lunile februarie-martie”, spune un producator din Crasna.
Apoi, atragerea fondurilor europene pentru programul de reconversie a vitei de vie, adica inlocuirea soiurilor traditionale cu soiuri nobile, a fost o tema pe larg dezbatuta. Directorul APIA Salaj, Virgil Turcas, spune ca una dintre deficiente in depunerea proiectelor cu finantare europeana este parcelarea excesiva a culturilor de vita de vie. Iar fondurile pentru reconversie pot fi accesate de viticultorii care detin suprafete cultivate cu vita de vie de peste 10 hectare. Bani europeni pentru acest program nu mai sunt in acest moment si nici anul viitor nu vor fi, insa autoritatile sunt convinse ca in politica europeana pentru agricultura se va tine cont de acest program de reconversie si din 2014 se vor aloca fonduri.
„Drumul vinului”
Romania este al IX-lea producator de vin la nivel mondial si al cincilea la nivel european. In Salaj exista 1.800 de hectare de teren cultivate cu vita de vie, ceea ce reprezinta doar 1 la suta din suprafata cultivata la nivel national (182 de mii de hectare). Totusi, Salajul a atras 800 de mii de euro pentru reconversia vitei de vie, prin trei producatori din Carastelec (22,40 de hectare), Camar (27,5 hectare) si Simleu Silvaniei (16,7 hectare).
Asociatia Comunelor de pe Valea Barcaului a obtinut o finantare de 100 de mii de euro pentru „Drumul vinului”, un proiect prin care se urmareste promovarea vinului produs in Bazinul Crasnei – Valea Barcaului atat pe plan national, cat si international, pentru atragerea cumparatorilor.