Apa din Varsolt, dar si apa care curge la robinetele zalauanilor, se incadreaza in parametri de potabilitate si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor. Este convingerea directorului Companiei de Apa Somes – sucursala Salaj, Eugen Pop, dupa ce a primit rezultatele analizelor efectuate la Cluj. Probele de apa au fost trimise la Cluj in urma cu aproape doua saptamani, cand la robinetele zalauanilor a curs, cateva zile consecutiv, apa murdara, urat mirositoare si cu gust respingator. „Apa nu are nicio problema. Toate analizele au iesit bune. Apa este perfecta, potabila, dar mirosul si culoarea sunt cauzate de apa de suprafata din Varsolt, problema pe care o vom rezolva odata cu finalizarea investitiei de la statie”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului directorul Pop.
Numai ca, de o saptamana incoace, sursa de apa a ramas aceeasi, adica lacul Varsolt. Apa de la robinet s-a mai limpezit, iar mirosul intepator s-a mai astamparat. Eugen Pop a negat vehement vreo problema la statia de filtrare de la Varsolt, care ar fi cauzat intrarea pe retea a apei brute. „Angajatii Companiei de Apa nu au schimbat nimic in fluxul tehnologic, totul a ramas neschimbat. Nu a fost nicio problema la statie si functioneaza la fel si acum, ca in urma cu doua saptamani. Nu aveau angajatii ce sa explice, pentru ca totul a functionat”, a precizat Eugen Pop. Directorul promite ca, peste o luna, la robinetele zalauanilor va curge o apa curata, fara gust si fara miros, dupa ce se pun in functiune filtrele cu carbune. „De vina pentru miros si pentru gust este apa de suprafata. Sursa de apa nu o putem schimba. De luna viitoare se va imbunatati acest aspect, pentru ca punem in functiune filtrele cu carbune activ. La Cluj este altceva, sursa de apa este barajul de la Tarnita, unde exista apa de munte. La noi este apa din lac, care are alta calitate”, conchide Pop.

Aductiunea de la Gilau este pe masa Guvernului
In urma cu patru ani, autoritatile locale si judetene aveau in vedere realizarea cu sprijinul fondurilor de la Uniunea Europeana a unei aductiuni de apa de la Gilau, care sa aprovizioneze cu apa potabila judetele Cluj si Salaj. Proiectul este cuprins in masterplan-ul pe 2014-2018 si prevede, pe langa aductiunea de la Gilau, extinderea retelelor de apa si canalizare in localitatile in care nu exista aceste utilitati. Eugen Pop spune ca proiectul se afla la Guvern, urmeaza sa fie aprobat, dupa care va fi prezentat oficialilor Uniunii Europene, pentru a fi aprobat si finantat.
Pana la realizarea acestui proiect, zalauanii vor bea in continuare apa „perfecta” de la „sursa” Varsolt.