Comisia Europeana a stabilit corectii financiare pentru o serie de proiecte cu finantare europeana cu beneficiari romani. In functie de programele de finantare si in urma auditelor interne, ale caror rapoarte au ajuns la Bruxelles, s-au constatat o serie de nereguli care au dus la avertismente de suspendare a platilor pe aceste programe si presuspendarea a trei mari programe – Programul Opera-tional Regional, Programul Operational Sectorial – Transporturi si Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivatii Economice. Acest lucru de intampla dupa ce, inca din vara, s-au suspendat platile pe Programul Operational Sectorial – Dezvolrarea Resurselor Umane. S-a ajuns la un blocaj de finantare a proiectelor depuse pe cele patru programe pentru ca platile trebuie efectuate de la bugetul national pana cand cei de la Bruxelles se decid sa reia finantarile. |i ei se decid doar daca sunt convinsi ca lucrurile sunt in ordine in Romania. Pe de alta parte, la proiectele in curs de implementare sau chiar incheiate finantate de Uniune s-au aplicat corectii financiare de pana la 25 la suta din valoarea eligibila a proiectelor, ceea ce afecteaza direct beneficiarii. Pentru ca beneficiari sunt cei care depun proiectul, de la firme la administratii locale, judetene si chiar nationale. Inclusiv beneficiari din judetul Salaj, care se trezesc astfel ca, in loc de o contributie la finantarea proiectului cu o suma suportabila din bugetul propriu, trebuie sa contribuie cu inca cateva zeci de procente din valoarea declarata eligibila, ca penalizare. Specialistii arata ca, daca se aplica aceste corectii financiare, vor duce la un adevarat colaps al bugetelor locale – de orase si comune, daca beneficiari sunt ordonatori de credite din administratia locala. Fara sa fim negativisti, anul 2013 se anunta apocaliptic din acest punct de vedere pentru toate autoritatile locale din Salaj care au in derulare proecte cu finantare europeana. Desigur, in cazul in care controalele derulate de Comisie constata nereguli in implementarea proiectelor.
Ceea ce s-a dorit a fi un salt catre civilizatie prin accesarea de fonduri europene poate deveni, de anul viitor, franghia care stranguleaza bugetele locale. Consiliul Judetean Salaj se judeca cu Ministerul Dezvoltarii pentru 11 milioane de lei, in vreme ce Primaria Zalau negociaza iertarea corectiei de 3,700 de lei cu acelasi minister.
Penalizarile dau prost in piata
Aplicarea de corectii financiare reprezinta masurile administrative luate de autoritatile competente care constau in excluderea de la finantarea din fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente acestora a cheltuielilor pentru care a fost constatata o neregula. Aceste corectii financiare pot fi in procent de pana la 25 la suta, in functie de decizia autoritatilor competente sa ia masurile. Este o forma de penalizare a beneficiarilor de finantare europeana care, fie din neatentie, fie din incompetenta, fie intentionat, au fortat nota si au schimbat destinatia fondurilor primite. Potrivit lui Ovidiu Ghiurco, seful biroului judetean al ADR Nord-Vest, la nivel de Salaj au fost aplicate o serie de corectii financiare la proiectele desfasurate. „Sunt proiecte cu corectii financiare, ca peste tot in tara”, a declarat Ghiurco. Insa nu avem un organism care sa centralizeze problemele intampinate de solicitantii de fonduri europene pe diferite programe, ceea ce face aproape imposibila monito-rizarea acestora. Surse neoficiale spun ca niciun beneficiar de finantare euro-peana nu va recunoaste ca a avut nereguli in deruarea proiectelor, pentru ca se da un semnal negativ in piata. „Ganditi-va ca o firma a contractat un proiect pe dezvoltarea resurselor umane si a primit o corectie financiara de zeci de mii de euro. Nu va recunoaste public acest lucru, pentru ca va arata celor din piata ca trebuie sa chel-tuiasca in plus fata de cat se astepta si duce, implicit, la o greutate financiara pe care concurenta este posibil sa o speculeze”, arata sursa. In cazul autoritatilor publice, care joaca cu bugetele la vedere, este de preferat sa se tina sub tacere corectiile financiare, pentru ca este vorba atat de imaginea publi-ca, cat si de predispunerea la atacuri politice. Suspi-ciunile de nereguli in deru-larea proiectelor, aruncate de Comisia Europeana, sunt usor de folosit, mai ales in campaniile electorale, impotriva ordonatorilor de credite din domeniul bugetar.
Corectie financiara de 11 milioane de lei pentru Consiliul Judetean
Consiliul Judetean Salaj este autoritatea judeteana care a obtinut finantari mari pe diferite programe europene. Este si institutia care a avut prima mare corectie financiara pe un proiect deja incheiat. „In acest moment, Consiliul Judetean are aplicata o corectie financiara de 11 milioane de lei, printr-o Nota de constatare vizand proiectul Reabilitarea drumului Ciucea-Crasna-Virsolt, document contestat de institutia noastra prin procedura administrativa si, in final, in instanta. Printr-o decizie a Curtii de Apel Cluj, Consiliul Judetean Salaj a avut castig de cauza, dar institutia emitenta a corectiei – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – a inaintat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Speram intr-o decizie favorabila a acestei instante, in vederea recuperarii sumei retinute pe nedrept”, a declarat pentru Graiul Salajului Zoe Crihan, directorul executiv al Directiei Managementul Proiectelor si Dezvoltare Regionala din cadrul Con-siliului Judetean Salaj. Pe de alta parte, Consiliul Judetean arata ca este in derulare procedura de reverificare a tuturor proiectelor imple-mentate de institutie. „Procedura de aplicare a corectiilor financiare aferente proiectelor cu finantare europeana este una complexa si indelungata, parcurgand mai multe etape, pana la emiterea deciziei finale, consemnate in asa numita Nota de constatare. Aceasta procedura este in curs de derulare pentru toate proiectele europene ale Consiliului Judetean, conform noilor reglementari solicitare de Comisia Europeana, privind reverificarea achizitiilor publice de catre noile compartimente infiintate la nivelul organismelor intermediare si al autoritatilor de management”, informeaza Consiliul Judetean prin purtatorul de cuvant al institutiei, Sebastian Olaru.
Primaria Zalau – doua corectii la activ
Nici Primaria Zalau nu a scapat de corectii financiare. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei, Manuela Ghiu-rutan, pe proiectele derulate de ei s-au aplicat doua corectii financiare, insa valoarea acestora nu este asa de mare ca in cazul Consiliului Judetean. O corectie s-a aplicat in cadrul proiectului „Amenajare peisagera a Parcului Central municipal Zalau, judetul Salaj”, pentru suma de 18.831 de lei. Corectia a fost anulata in urma concilierii care a avut loc la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. O a doua corectie, de 3.700 de lei, a fost aplicata pe proiectul „Centrul multi-functional pentru persoane varstnice Tinerete fara batra-nete”. „|i aceasta sanctiune a fost contestata de Primaria Municipiului Zalau la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Asteptam rezulatul demersului”, a precizat Manuela Ghiurutan.